ontsteking en depressie

Al vaak is een verband tussen het afweersysteem, ontstekingsreacties en verschillende psychiatrische ziekten gevonden. Hoe dit verbanleukocytd precies in elkaar steekt is niet geheel duidelijk.

Een extra aanwijzing hiervoor is vorige maand gepubliceerd door een aantal Nederlandse onderzoekers. Zij onderzochten 315 mensen die antidepressiva gebruiken vanwege een depressie. Bij alle patienten werden verschillende afweerstoffen gemeten en verder o.a. de bloeddruk, het gewicht en het cholesterol.

Degenen met een verhoogd IL-6, een teken van activering van het afweersysteem, hadden een grotere kans 2 jaar later nog altijd een depressie te hebben.

bacterieKortom, als er meer tekenen van ontsteking zijn, is er een grotere kans dat depressieve klachten niet goed opknappen.

Opnieuw een aanwijzing dat het afweersysteem een rol speelt bij het ontstaan van stemmingsstoornissen. Wellicht dat dit op termijn leidt tot behandelingen met ontstekingsremmende medicijnen.

(bron:Vogelzangs et al., Neuropsychopharmacology, jan 2014)

1 reactie op ontsteking en depressie

  1. Vansteenbrugge Brigitte schreef:

    Hier wil ik mijn bevindingen op meedelen. Wanneer ik ontstekingswerende middelen neem, zoals diclofenac dan merk ik vaak dat ik me psychisch ook beter voel. Toen ik dit eens aan mijn huisarts vertelde, lachte ze me uit en zei dat er in diclofenac geen anti-depressivum zit. Dan had ik eigenlijk toch gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *