nieuwe medicijnen?

Met de medicijnen die wij nu tot onze beschikking hebben, kunnen we de meeste manisch-depressieve mensen redelijk stabiel krijgen. Het blijft echter vaak een heel gepuzzel en soms kan er lang overheen gaan eer de juiste medicatie is gevonden. Al die tijd heeft de patient veel last van depressieve of manische klachten.

Vooral de bipolaire depressie is soms lastig te bestrijden. Dit, terwijl de bipolaire patient vaak het meest last heeft van de depressieve fase. Dit duurt ook meestal veel langer dan de manische fase.

We hebben dus dringend behoefte aan effectievere medicijnen.

Zit er nog wat aan te komen? Allerlei onderzoek vindt op dit gebied plaats, maar voor zover ik kan overzien is er niet op korte termijn een echt nieuw middel voorhanden. Het meeste verwacht ik nog van ‘ketamine’ of daarvan afgeleide medicijnen.

Ketamine is eigenlijk al erg oud. Het bijzondere van dit middel is dat het snel, vaak binnen uren, depressieve klachten kan verhelpen nadat het intraveneus is toegediend. Het heeft echter ook een kans op (ernstige) bijwerkingen en het is de vraag of het effect lang aanhoudt. De gunstige werking geeft in ieder geval richting aan verder onderzoek naar de oorzaken van de bipolaire depressie en nieuwe behandelingen.

6 Reacties op nieuwe medicijnen?

 1. Jonas schreef:

  Dat is interessant. Zou het een mogelijkheid zijn om te gebruiken in een klinische setting? Een beetje zoals ECT nu. Er zal sowieso een minder stigma aan kleven dan aan ECT en ook ECT dient vaak herhaald te worden maar -zover ik begrepen heb- is het vaak wel nuttig om ervoor te zorgen dat de andere medicatie beter zijn werk doet.

  Dus: zou ketamine (en derivaten) mogelijk een vervanger kunnen zijn voor ECT?

 2. Max schreef:

  En hoe ziet u deze ontwikkeling?
  http://www.tweepolig.nl/blog/nieuws/nieuw-medicijn-tegen-bipolaire-stoornis/

  Er lijkt dus wel degelijk iets nieuws aan te komen, of het net zo effectief werkt weet ik niet. Het is wel prettig dat die bijwerkingen veel minder zijn.

 3. R. Hoekstra schreef:

  Dank voor het attent maken op dit onderzoek! Een heel interessante ontwikkeling, maar er moet nog wel wat gebeuren voor het in de praktijk gebruikt kan worden. Het middel is al getest op mensen, maar voor geheel andere aandoeningen. Het is voor de bipolaire stoornis onderzocht omdat het een effect heeft op inositol. Lithium werkt daar ook op. Experimenten met muizen laten zien dat het mogelijk een effect heeft op bipolaire symptomen.
  Het is echter de vraag of lithium zo goed werkt door het effect op inositol. Waarschijnlijk heeft het nog veel meer effecten in het brein. Verder moet nog onderzocht worden of de werking op het gedrag van muizen ook naar voren komt bij mensen.
  Maar zeker iets om in de gaten te houden!
  R. Hoekstra, psychiater

 4. R. Hoekstra schreef:

  Zeker! Er moet nog heel wat onderzoek plaatsvinden en ketamine zelf is misschien niet ideaal. Maar misschien kunnen andere medicijnen worden ontwikkeld die daarvan zijn afgeleid. Als dat in de plaats zou kunnen komen van ECT zou dat heel mooi zijn, maar zover is het nog lang niet.
  R. Hoekstra

 5. Nel Wingelaar schreef:

  Ik heb een abonnement op Medisch Dossier.
  Ik adviseer U daarop eveneens een abonnement te nemen.
  Misschien kunt u aan medisch dossier belangrijke gegevens uitdragen ?

 6. R. Hoekstra schreef:

  Dank voor uw reactie. Ik zie dat ‘Medisch Dossier’ een overzicht geeft van allerlei informatie op gezondheidsgebied. Het lijkt mij dat zij een heel positieve insteek kiezen. Of alle informatie op wetenschappelijke gegevens is gebaseerd, kan ik moeilijk beoordelen. Daarvoor met je inderdaad een abonnement nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *