menstruatie en de bipolaire stoornis

Regelmatig vragen vrouwen zich af of de cyclus invloed heeft op de manisch-depressieve stoornis. Hoewel velen het gevoel hebben dat er enig verband is, is dat slechts weinig onderzocht.

Onlangs verscheen een overzichtsartikel van enkele Canadezen. Zij hebben de hele literatuur nageplozen over het effect van de menstruele cyclus op de bipolaire stoornis.

Verschillende losse gevallen zijn beschreven van manieën of hypomanieën in de premenstruele fase.
Uit retrospectieve  studies blijkt dat 15 tot wel 75% van de vrouwen met een bipolaire stoornis een premenstrueel syndroom heeft, of een zogenaamde premenstruele dysfore stoornis.
Bij prospectieve onderzoeken bleek 44-65% van de vrouwen stemmingswisselingen te hebben die gerelateerd leken aan de menstruele cyclus.

Waarschijnlijk betreft het een nogal gevarieerde groep vrouwen, met stemmingsklachten in verschillende fasen. Daardoor zal ook een eventuele behandeling voor iedereen verschillend zijn. Toch zeker een onderwerp om nader onderzoek naar te doen.
(bron: Teatero ML et al., Bipolar Disorders 2014:16:22-36)

Ik ben zeer benieuwd of de dames onder de volgers van dit blog dit herkennen.

 

2 Reacties op menstruatie en de bipolaire stoornis

 1. Berna schreef:

  Wat is de titel van dit artikel en wie zijn de auteurs ?

 2. Caroline schreef:

  Welzeker herken ik dit.
  P.m.s. stemmingswisselingen was het begin, en nu in de pre-overgang verdwijnen de stemmingswisselingen.
  Is daar ook al meer onderzoek naar gedaan? Want ik herinner me minstens 6 psychiaters die beweerden dat ‘mijn m.d. met het ouder worden erger zou worden’.
  Ook tijdens andere hormoonsveranderings-fasen; zwangerschap en borstvoeding; waren er heel andere belevingen qua stemming.
  Dat ik nu symptoom-vrij ben; sinds 8 jaar wat betreft manie/psychose en sinds 1 1/2 jaar w.b. depressies, is overigens niet aan medicatie te danken maar aan een heleboel andere helende dingen en het stoppen met seroquel – en daarvóór lithium.
  Ik vermoed dat hormonen zo’n 60 a 80% bepalend zijn geweest bij mijn stemmingswisselingen. En geen arts heeft er ooit iets mee gedaan, behalve de huisarts toen ik 17 was – hij zei ‘je hebt pms ga maar aan de pil’ en vervolgens werden de stemmingswisselingen onregelmatig, de depressies langer en ik zieker.
  groet, Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *