meerdere risico’s door benzodiazepinen

De meeste slaaptabletten en rustgevende medicijnen behoren tot de groep van de ‘benzodiazepinen’. Voorbeelden zijn temazepam, diazepam en lorazepam.

Bekend is dat je aan deze medicijnen gewend kan raken, waardoor het effect langzaam minder wordt. Maar er kleven nog meer risico’s aan deze middelen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik van benzodiazepinen ook kan leiden tot een snellere terugval naar een depressie of manie, een minder effect van antidepressiva en zelfs een hogere mortaliteit.

Volop reden dus het gebruik van deze medicijnen zo veel mogelijk te beperken. Tabletten

2 Reacties op meerdere risico’s door benzodiazepinen

  1. Wendela schreef:

    Interessante bevindingen! Ik ben wel benieuwd naar de bronnen/artikelen die dit zeggen. Ik vraag me namelijk af of het daadwerkelijk directe effecten zijn, of dat deze negatieve effecten eigenlijk iets anders reflecteren. Bijvoorbeeld, dat benzodiazepinen-gebruik eigenlijk een epifenomeen/indicator is voor meer ernstige onderliggende problematiek en/of meer therapie-resistentie. D.w.z. dat benzodiazepinen niet de feitelijke oorzaak zijn, maar co-varieren met een andere factor. Ben jij daar toevallig iets over tegengekomen?

  2. R. Hoekstra schreef:

    Dat is zeker een goed punt. Het verband dat ik beschrijf wordt waargenomen, maar dat zegt niets over de oorzaken.
    Enkele bronnen: Tiihonen et al., Am.J.Psychiatry, juni 2016 en Perlis et al, 2010, vanuit de STEP-BD studie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *