lithium meter

Op een van mijn vorige berichten werd gereageerd. Men vroeg zich af hoe het staat met de lithium-meter. Al langer geleden heb ik daar iets over bericht: http://www.deltamania.nl/de-lithium-meter-een-nieuwe-methode/

Ik heb er de laatste tijd geen nieuws over vernomen. Bij mijn weten is deze nog niet beschikbaar voor algemeen gebruik.vingerprik
Als hij beschikbaar komt, verwacht ik overigens niet dat het voor alle lithiumgebruikers even nuttig is. Ook zal het te prijzig zijn om voor iedereen aan te schaffen. Op dit moment wordt vooral gedacht aan grote poliklinieken die 1 of 2 apparaten tot hun beschikking hebben. Een zwangere patiënt of iemand met snel wisselende lithiumspiegels kan hem dan tijdelijk gebruiken.

6 Reacties op lithium meter

 1. Irene schreef:

  Ik test um voor het bedrijf en prik dus steeds in mijn vingers.

  En kan alleen maar hopen dat ie snel op de markt komt.
  Gewoon kunnen testen als je op vakantie bent en aan de diarree. Gewoon zelf kunnen testen wanneer je pijnstillers nodig hebt zoals ibuprofen. Etc.

 2. Manfred schreef:

  Na het bericht dat er bij één keer overschrijding van 1.0 mmol/l er al nierschade optreedt, vind ik het opmerkelijk dat de zeer beperkte beschikbaarheid (1 a 2 per honderden patiënten) voldoende geacht wordt.
  Insuline gebruikende diabetes-patiënten, ook zeer stabiele, hebben vrijwel allemaal een glucose meter.
  Wat de kostprijs betreft: als de fabrikant verwacht er in Nederland hooguit enkele tientallen lithiummeters te verkopen, dan zullen de ontwikkelingskosten terugverdiend moeten worden op zo’n klein aantal.

 3. R. Hoekstra schreef:

  goed te lezen dat er in ieder geval al mee wordt getest.

 4. R. Hoekstra schreef:

  Voor zover ik weet is de beperkte beschikbaarheid niet een bewuste keuze. Het heeft ook te maken met technische aspecten. Zo’n apparaat moet natuurlijk wel betrouwbaar zijn, anders gebeuren er juist ongelukken. Het is blijkbaar niet eenvoudig om een geschikte meter te ontwikkelen die breed inzetbaar is.
  Overigens goed dat je het onderzoek over die 1,0 mmol aanhaalt. Ik weet niet of de conclusie uit dat onderzoek zo hard is. Heel veel lithiumgebruikers zitten wel eens boven de 1,0 en zij krijgen lang niet allemaal nierproblemen. Nader onderzoek is daar nog echt voor nodig.

 5. Irene schreef:

  Het ontwikkelen van dit apparaat kost miljoenen. En dat schudt niemand zomaar uit z’n mouw.
  Wat je kan doen is geld storten zodat ze sneller kunnen werken, proefkonijn zijn etc. ER zijn heel veel mensen die helemaal niet zo ding willen.

 6. Jan schreef:

  Heb de lithiummeter ook mogen testen en ben eveneens erg enthousiast over het apparaat. Eenvoudig, snel en effectief, een uitkomst voor lithiumgebruikers. Helaas is de fabrikant (Medimate)in november 2014 failliet verklaard. We moeten maar hopen op een doorstart of anderszins, zulke technologie mag niet verloren gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *