DSM en bipolaire stoornis – II

Zoals beloofd de belangrijkste wijzigingen voor de bipolaire stoornis in de DSM-5 ten opzichte van de vorige DSM-4.

  • in de DSM-4 staat vermeld dat je in de manie een abnormale, verhoogde stemming moet hebben. In de DSM-5 is daar bij gekomen dat je ook meer activiteit of meer energie moet hebben. De criteria worden dus iets strenger. Minder mensen zullen dus een echte manie, volgens deze definitie, hebben.
  • in de DSM-5 wordt een hypomanie, ontstaan tijdens gebruik van antidepressiva, ook als bipolaire II stoornis beschouwd. In de DSM-4 was dit nog niet zo. Dit komt relatief vaak voor, waardoor ik verwacht dat de diagnose bipolaire II stoornis vaker gesteld zal worden.
  • meerdere subgroepen van de bipolaire stoornis worden onderscheiden. Voorheen kwamen deze allemaal in een soort restgroep (NAO), nu kan je bijvoorbeeld een bipolaire stoornis waarbij de hypomanie net iets korter duurt dan 4 dagen toch benoemen.
  • tenslotte de gemengde episode. Deze wordt iets praktischer beschreven. In de DSM-5 wordt gesproken van een depressieve stoornis met gemengde (dus manische) kenmerken of van een manische episode met gemengde (dus depressieve) kenmerken. De criteria van de gemengde episode waren in de DSM-4 zo streng dat dit bijna nooit voorkwam, terwijl we in de praktijk juist geregeld mengbeelden zien. (zie ook: http://www.deltamania.nl/?s=gemengd).

dsm-5-released-big-changes-dsm5

2 Reacties op DSM en bipolaire stoornis – II

  1. els schreef:

    minder mensen een manie, maar meer mensen bipolair 2, vreemd. Laten we eens kijken naar de mensen, niet gelijk die DSM erbij pakken en met diagnoses gaan strooien. En daarna met pillen.

  2. Tigerwoman schreef:

    Zijn we nu allemaal ineens anders geworden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *