DSM-5 en de bipolaire stoornis

De DSM wordt in de media vaak gepresenteerd als de ‘psychiatrie-bijbel’ of als het ‘handboek van de psychiatrie’. Dat is het echter niet.
Het is wel een overzicht van alle psychiatrische stoornissen. In een dik boek staat precies beschreven welke symptomen je hoe lang of hoe vaak moet hebben om van een specifieke aandoening te kunnen spreken. Voor de bipolaire stoornis staat bijvoorbeeld vermeld wat we verstaan onder een manie, een hypomanie of een depressie. Ook staat beschreven welke soorten bipolaire stoornissen we onderscheiden. Je kan daarmee dus ook soms concluderen dat niet aan de criteria voor die stoornis wordt voldaan.

Het is erg belangrijk dat iedereen het over hetzelfde heeft. Als in Amerika onderzoek is gedaan naar de bipolaire stoornis, moeten wij in Nederland ervan uit kunnen gaan dat zij dezelfde definitie van een bipolaire stoornis hanteren als wij. Als ik een collega om advies vraag voor iemand met een bipolaire II stoornis, moet hij begrijpen waar ik het over heb. Voor deze definities is de DSM belangrijk. Het wordt niet gebruikt als leidraad bij een behandeling.

Telkens wordt onderzoek gedaan die weer tot nieuwe inzichten leiden. Om de zoveel tijd moeten de definities van al die ziekten weer een beetje worden aangepast. Dat is een enorm karwei. Sinds kort is de 5e versie van de DSM in gebruik. Vele jaren na de 4e.

In een volgend bericht zal ik de belangrijkste wijzigingen voor de bipolaire stoornis bespreken. dsm-5

2 Reacties op DSM-5 en de bipolaire stoornis

  1. Cees van Vliet Zanen schreef:

    Ik wil me hier nader in verdiepen.DSM 1 t/m 5 zegt
    me tot nu toe weinig of niets.Aangezien bij mij ooit
    de diagnose bi-polaire MD is gesteld ben ik betrokken en nieuwsgierig.

  2. Truus Zeegers schreef:

    Er wordt op internet in diverse Amerikaanse you tube filmpjes ook wel gesuggereerd dat de DSM-5 zo is samengesteld dat er nog meer ziektebeelden worden beschreven die zoveel jaar geleden gewoon bij het leven hoorden. Steeds meer kinderen krijgen ritalin toegediend omdat de farmaceutische industrie hier beter van wordt. Er wordt een ziekte bij het medicijn gezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *