carbamazepine en toonhoogte

Carbamazepine (Tegretol) gebruiken wij geregeld als stemmingsstabilisator. Het is soms een goed alternatief voor bijvoorbeeld lithium.

Elk medicijn kan bijwerkingen veroorzaken. Dit geldt ook voor carbamazepine.

Onlangs hoorde ik van een patient de klacht dat zij toonhoogtes anders waarnam. Zij is muzikant en merkt veranderingen van het gehoor natuurlijk snel op. Het was haar opgevallen dat zij sommige klanken in een iets lagere toon hoorde dan gewoonlijk. Voor haar niet zo vervelend om carbamazepine weer te staken, maar toch opmerkelijk.

Inderdaad staat een verandering van de waarneming van toonhoogten in de rij mogelijke bijwerkingen van carbamazepine, maar ik had het nog niet eerder gehoord. Ik ben er nog niet helemaal achter hoe dit verklaard kan worden. Carbamazepine heeft een effect op de geleiding in zenuwen. Daarom wordt het ook nog wel eens gebruikt bij ‘zenuwpijnen’ (neuropathie). Misschien heeft het zo ook een effect op de gehoorszenuw en merkt iemand met een heel precies gehoor enige verandering.

5 Reacties op carbamazepine en toonhoogte

 1. Siep de Groot schreef:

  Niet alleen carbamazepine,maar ook Lithium en mofelijk ook andere psychofarmaca kunnen verschuiving geven in de toonhoogte.Binnenkort stuur ik hierover een publikatie van mijn hand aan het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.Als het artikel wordt geaccepteerd,dan in het meteen medische wereldliteratuur.Mijn artikel zal worden vergezeld met twee live-opnames van concerten, de ene zonder het gebrik van psychofarmaca, de andere met gebruik van psychofarmaca.Deze vergeljking vormt het bewijs.

  S.de Groot

 2. R. Hoekstra schreef:

  Ik ben heel benieuwd. Ik hoor graag wanneer het gepubliceerd is.

 3. Siep de Groot schreef:

  het artikel wordt helaas niet geplaatst. Er zal nog bij andere internationale tijdschriften aangeklopt worden. het is vrijwel zeker dat niet alleen carbamazepine maar ook het min of meer verwante lithium invloed heeft op de toonhoogte. het meest voorkomend bij carbamazepine is dat de toonhoogte met een halve toon naar benden gaat, ongeveer 25 hertz.Maar het kan ook minder zijn en zelfs kan de toonhoogte ook omhoog gaan.
  Dit blijkt uit eigen ervaring en uit de literatuur. Ondergetekende werd bij hetcgebruik van lithium als violist niet meer geaccepteerd aangezien hij vals speelde. Hij bemerkte dit achteraf, na een geluidsopname.
  Abnormale toonhoogtewaarneming komt zo blijkt uit de literatuur voor bij 2 procent van de carbamazepinegebruikers De bijwerking verdwijnt binnen twee dagen na stoppen van carbamazepine..De bevinding is van belang voor musici die carbamazepine of lithium gebruiken.
  Siep de Groot, huisarts

 4. Pieter Stokvis schreef:

  Ik ben eerste bas bij twee koren en heb jaren zangles gehad. Bij de laatste stemtest bij een koor meende de dirigente te horen dat ik solistisch weliswaar zuiver zong, maar in samenzang een kwart toon te hoog of te laag om als het ware mijn eigen stem te kunnen horen los van de stemgroep. Zelf hoor ik dat zeker niet. Omdat ik nooit eerder dergelijk commentaar heb gekregen, is het denkbaar dat het een gevolg is van mijn lithiumgebruik sinds januari 2013. Het bijzondere is dat ik met pianobegeleiding zuiver zing en in de stemgroep zou afwijken.

 5. R. Hoekstra schreef:

  mijn bericht ging over carbamazepine en toonhoogte. Of dit ook kan gelden voor lithium is mij niet bekend. Ik zal het nog eens proberen na te gaan, maar ik ben bang dat daarover nog nooit iets is geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *