bij wie werkt lithium het best?

Bipolaire patienten zijn vaak extra gevoelig voor seizoenswisselingen en tijdsverschuivingen (bijvoorbeeld door te vliegen naar een andere tijdzone). Daarover heb ik al vaak geschreven. Dit lijkt samen te hangen met bepaalde genen, stukjes op het DNA, die belangrijk zijn om het dag- nachtritme aan te houden. Kleine veranderingen in die genen komen bij bipolairen vaker voor dan bij controlepersonen. Onderzoekers uit Polen hebben gekeken of dergelijke veranderingen in deze ‘clock’-genen het effect van lithium beïnvloeden.

Bij 115 personen die minimaal 5 jaar lithium gebruikten werd enerzijds bepaald hoe goed lithium werkte op de stemmingswisselingen, anderzijds werd hun DNA onderzocht.

Veranderingen in twee specifieke clock-genen (zgn. ARNTL en TIM) bleken enigszins gerelateerd aan de werking van lithium. Ofwel, als je een goede reactie op lithium vertoont, heb je vaker een verandering in bepaalde genen die iets te maken hebben met het dag- en nachtritme.

Dit geeft opnieuw aan dat er een sterke relatie is tussen gevoeligheid voor verschuivingen van tijd en de bipolaire stoornis. Mogelijk zegt het ook iets over het werkingsmechanisme van lithium, dat nog altijd niet geheel duidelijk is.
(bron: Rybakowski et al., Bip. Disord 2014: 16;151-158)

1 reactie op bij wie werkt lithium het best?

  1. Cees van Vliet Zanen schreef:

    Ik ben niet zo gevoelig voor tijdverschuivingen,maar
    ik gebruik ook geen lithium, maar seroquel en quetiapine.Maakt wel slaperig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *