Beroemdheden met een bipolaire stoornis: Tyson Fury. Nog een manisch-depressieve bokser?

Eerder heb ik een bericht gepost over Frank Bruno, een oud-wereldkampioen boksen. Onlangs was een andere bokser in het nieuws: Tyson Fury.

Deze reus komt uit een boksfamilie en noemt zich de Gypsy King, omdat hij een ‘traveller is. Dat is zo iets als wat bij ons een woonwagenkamp-bewoner is. Hij is  genoemd naar een illustere voorganger: Mike Tyson. Dan ook nog zo’n achternaam… hij kon bijna niets anders dan bokser worden.

Bijfuryklitschkona 10 jaar was Volodymyr Klytsjko uit Oekraïne de ongeslagen wereldkampioen bij verschillende boksbonden, tot hij in november 2015 in Tyson Fury zijn meerdere moest erkennen. In het afgelopen jaar is een rematch meerdere keren uitgesteld vanwege problemen bij Fury. Onlangs heeft Fury zijn titel zelfs ingeleverd.

Hij heeft uiteenlopende verklaringen gegeven voor zijn problemen. In verschillende persverklaringen was hij duidelijk niet helemaal in orde. Hij zei dat hij cocaïne had gebruikt, dat hij liever helemaal niet meer bokste en later dat hij toch weer terug zou komen. Nu de zaak weer wat tot rust is gekomen, is bekend gemaakt dat hij psychische problemen heeft. Zelf heeft hij zich manisch-depressief genoemd. Duidelijk is dat hij veel moeite heeft met zijn plotselinge roem. Als je opeens wereldkampioen in het zwaargewicht bent, komt er enorm veel op je af en zijn begeleiders hebben aangegeven dat hij daar grote moeite mee heeft. Voor zijn wereldtitel trainde hij in alle rust en zonderde hij zich af in trainingskampen in Nederland. Dat is nu bijna niet meer mogelijk.tysonfury

Al met al een tragisch verhaal. Het is te hopen dat hij met goede begeleiding toch weer kan terugkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *