antidepressiva weinig effectief bij bipolaire stoornis

Eerder heb ik al bericht over het doorgaans beperkte effect van antidepressiva bij een bipolaire depressie. http://www.deltamania.nl/antidepressiva-bij-de-bipolaire-stoornis/ Hoewel het vaak wordt geprobeerd, geeft wetenschappelijk onderzoek telkens aan dat het nut hiervan betwijfeld kan worden. In de meeste gevallen geven antidepressiva geen verbetering van depressieve klachten bij een bipolaire stoornis.

antideprRisico’s zijn er wel: natuurlijk kan je bijwerkingen ervaren van antidepressiva. Bij de bipolaire stoornis vergroot je met antidepressiva bovendien de kans op het doorschieten naar een manie of op rapid cycling.

Dit werd onlangs weer bevestigd door de analyse van een grote hoeveelheid gegevens, die werd gepresenteerd op de bijeenkomst van de American Pyschiatric Association in New York door Prof. Frye.

5 Reacties op antidepressiva weinig effectief bij bipolaire stoornis

 1. lidie waser schreef:

  dit had ik al bedacht , maar ik zit ca 1 jaar in behoorlijke depressie , heb geen zin meer te levan , en dat weet psych. ook ,
  hij wil antidepressiva voorschrijven , als laatste redmiddel , ik doe dat zeker niet , dan krijg ik weer alle moeilijkheden en angsten van manie , zon 20 jr gelee . zit nog op mn netvlies toen ik half jr terug erom vroeg , kreeg ik ze niet ivb met doorschieten ..vreemd , dus ik doe dat echt niet !!!!

 2. lidie waser schreef:

  deed ik al , maar na reactie sturen , was ie ineens weg ..msschn hebben jullie m toch al binnen …gr lidie

 3. Geert Talsma schreef:

  Mijn ervaring was een verergering van de depressieve EN manische klachten, behoorlijk! Voor de nacht hielp een dubbele dosis Valium voor een volwassene ongeveer 2 uurtjes. Na 3 dagen moest dit stopgezet worden.Toen wist men nog niet dat ik bi-polair 1 was. Later toen ik (na de goede diagnose)over ging op Lithium/Seroquel ging het langzaam aan beter. Alhoewel de depressieve klachten nooit helemaal weg zijn is het in de betere periodes prima.

 4. Bipo2 schreef:

  Zelf heb ik een bipolaire 2 stoornis. Al 5 jaar gebruik ik lithium in combinatie met citalopram. Naar mijn idee doe ik het daar goed op. Maar als die antidepressiva toch niets doen dan wil ik er natuurlijk wel mee stoppen. Loop ik dan echt geen risico om weer depressief te worden?

 5. R. Hoekstra schreef:

  Ik zou die vraag met je behandelend arts zorgvuldig doorspreken. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen?
  Je moet goed bedenken dat wetenschappelijk onderzoek altijd iets zegt over gemiddelden. Als je allerlei onderzoeken bij elkaar veegt, leidt dat tot de conclusie dat antidepressiva vaak niet zo veel toevoegen. Dat zegt natuurlijk niet zo veel over de situatie van een individu. Misschien zijn er, alles bij elkaar, voor jou genoeg argumenten om toch met antidepressiva door te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *