zit de bipolaire stoornis in het brein?

We gaan er allemaal van uit dat bij een manisch-depressief persoon iets in de hersenen verstoord is. Maar is dat wel zo?

Onderzoekers uit New York presenteerden onlangs een studie bij muizen. Ze brachten die muizen in een situatie met ‘sociale stress’. Sommige muizen reageerden daarop met gedrag dat lijkt op een depressie, maar andere niet. De muizen die depressief werden hadden in hun bloed meer van het zogenaamde IL-6, een belangrijke afweerstof.

Sterker nog, toen ze bij de depressieve muizen het IL-6 kunstmatig verminderden werden ze beter bestand tegen stress. Andersom, muizen die goed tegen de stress konden, werden toch depressief zodra ze IL-6 kregen toegediend.

Dit kan betekenen dat een afweerstof in het bloed, niet afkomstig uit het brein, kan aangeven hoe gevoelig iemand is voor stress. Behandelingen die deze afweerstof weer kunnen verminderen, zouden kunnen werken bij depressies. Misschien is het afweersysteem zeker zo belangrijk als de hersenen bij stemmingsstoornissen.
(Hodes et al, scientific presentation, nov 2013)

2 Reacties op zit de bipolaire stoornis in het brein?

 1. Geert Talsma schreef:

  Interessant artikel. Als “bi-polair type 1 patient” herken ik het gegeven v.w.b. stress.
  Ik kan nu zeer slecht tegen stress(terwijl dat vroeger niet zo was) Wel moet ik erbij vermelden dat het ook te maken heeft in wat voor periode je zit. Afgelopen jaar een aantal “dipjes” gehad en dan is stress “not done”
  gr. Geert

 2. Truus Zeegers schreef:

  Stress is bij mij één van de belangrijkste factoren om een ontregeling te beginnen naast slaapproblemen.Het is goed om te lezen dat een depressie waarschijnlijk ook veroorzaakt kan worden door een afweerstof in het bloed.
  Dat biedt perspectief voor de toekomst en zou een behandeling meer tastbaar kunnen maken dan het uitproberen van dan het ene en dan het andere medicijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *