zelfmanagement

Met medicijnen kan de stemming vaak verbeteren. Ook kan terugval naar een manie of depressie voorkomen worden met bepaalde medicijnen.

Naast het gebruik van medicijnen zijn er nog verschillende hulpmiddelen om de kans op een terugval danig te verkleinen. Met deze hulpmiddelen gaat de patient zelf aan de slag. De verschillende methoden tesamen noemen we ‘zelfmanagement’.

Bij de bipolaire stoornis is dit bijvoorbeeld het vergroten van kennis. Her en der in het land worden zogenaamde psychoeducatie-cursussen georganiseerd. In een aantal sessies leer je daar erg veel over de aandoening en wat je eraan kan doen.
Ook het opstellen van een life-chart is een vorm van zelfmanagement. Hiermee houd je enige tijd bij hoe je stemming verloopt en welke factoren van invloed zijn op je stemming. Een ander veelgebruikt instrument is het signaleringsplan. Hiermee breng je zorgvuldig in kaart in welke omstandigheden het risico op een terugval het grootst is, wat de eerste signalen zijn dat je manisch of depressief dreigt te worden en wat je dan kan doen.

 

3 Reacties op zelfmanagement

 1. Jonas schreef:

  Dit is wel interessant. Hoe zit het met voorwaardelijke rechterlijke machtigingen? Kunnen die ook hun nut dienen hierbij? Met name dan bij mensen waarbij het risico ook er is dat zoiets zou kunnen gebeuren (manische psychose) en dat op deze manier de patiënt bij ‘helderheid’ beslist dat het mag. Ik kan me zo voorstellen dat retrospectief toch iets fijner is.

 2. Irene schreef:

  Ik ben een nogal mondige patient en vind het een prettig gevoel te weten dat ik zelf nog best wat in te brengen heb.
  Door de lifechart te gebruiken en te bekijken.
  Mijn signaleringsplan is ook belangrijk.
  De psycho-educatie was fantastisch en dan heb ik ook nog een psychiater die mij aan het stuur laat en naast mij zit. Ook wat betreft medicatie.
  Belangrijk zelfmanagement

 3. Robert schreef:

  Irene brengt hier belangrijke zaken naar voren. Een psychiater die naast je zit terwijl je zelf aan het stuur zit. Heel mooi. Zelfmanagement is belangrijk.Een echte leefstijlverandering zou helemaal fantastisch zijn. Zelf heb ik waardevolle aanvullende Therapie. Jurge Fuhrman is iemand die heel simpel uitlegd hoe die therapie een beetje werkt. Jurge is niet mijn therapeut. Jurge is een transpersoonlijke therapeut. Het helpt mij enorm. Wereldwijd krijgt de transpersoonlijke therapie steeds meer aandacht. Hopenlijk heb ik jou, beste Irene, door mijn tip nog een mooie aanvulling gegeven op jouw zelfmanagement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *