zelfmanagement

Met medicijnen kan de stemming vaak verbeteren. Ook kan terugval naar een manie of depressie voorkomen worden met bepaalde medicijnen.zelfmanagement

Naast het gebruik van medicijnen zijn er nog verschillende hulpmiddelen om de kans op een terugval danig te verkleinen. Met deze hulpmiddelen gaat de patient zelf aan de slag. De verschillende methoden tesamen noemen we ‘zelfmanagement’.

Bij de bipolaire stoornis is dit bijvoorbeeld het vergroten van kennis. Her en der in het land worden zogenaamde psychoeducatie-cursussen georganiseerd. In een aantal sessies leer je daar erg veel over de aandoening en wat je eraan kan doen.
Ook het opstellen van een life-chart is een vorm van zelfmanagement. Hiermee houd je enige tijd bij hoe je stemming verloopt en welke factoren van invloed zijn op je stemming. Een ander veelgebruikt instrument is het signaleringsplan. Hiermee breng je zorgvuldig in kaart in welke omstandigheden het risico op een terugval het grootst is, wat de eerste signalen zijn dat je manisch of depressief dreigt te worden en wat je dan kan doen.

1 reactie op zelfmanagement

 1. Geert schreef:

  Zelfmanagement; met bovengenoemde wordt je eigen “gebruiksaanwijzing”
  meer zichtbaar. Voor mij geldt bv. geen stress, geen wisselende werktijden,
  buiten werkzaam en een goede lithium instelling / controle. Ondanks dit blijft het oppassen echter de hele diepe dalen zijn door de lithium minder diep en minder vaak aanwezig. Maar ze zijn er wel. Dan is het tijd voor de
  automatische piloot; hou je vaste structuren in acht en probeer toch anti
  gedrag; wil je binnen wegkruipen.?Ga erop uit bv. uitwaaien, fietsen, wandelen. Voel je lijf en heb geduld. De bui gaat altijd over. Een mooi chinees gezegde is; “het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken” ook al is het even zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *