welk lithium?

De apotheek verstrekt lithium in verschillende vormen.

Lithiumcarbonaat is min of meer de standaard-tablet. Daarnaast worden de merken Camcolit en Priadel veel gebruikt. Apothekers hebben ook nog de mogelijkheid om lithiumcapsules te maken.

Veel mensen vinden de smaak van de lithiumcarbonaat-tablet gruwelijk. Soms is dit zo erg dat ze de tabletten nauwelijks wegkrijgen. Bij Camcolit en Priadel is dat veel minder. Deze merken gebruiken een ander omhulsel, waardoor de smaak minder naar is. Dit kan dus een reden zijn er bij de psychiater op aan te dringen Camcolit of Priadel voor te schrijven. Daarna moet de apotheek dit ook nog daadwerkelijk leveren. Vaak zijn apothekers toch nog geneigd lithiumcarbonaat af te leveren.

Lithium is een medicijn dat elke dag moet worden ingenomen. Bij de bipolaire stoornis is secuur en trouw medicatiegebruik van groot belang. Wanneer de medicijn-inname vergemakkelijkt wordt, is de bipolaire patient daar zeer bij gebaat. De soort van de lithiumtablet kan hierbij dus een rol spelen.

Overigens is de werkzaamheid en de manier waarop het lichaam de tabletten verwerkt, voor alle soorten hetzelfde. Het is dus niet gevaarlijk om lithiumcarbonaat te slikken in plaats van Camcolit of Priadel.

Lithiumcapsules worden meestal alleen gemaakt voor bijzondere doseringen, bijvoorbeeld 100 mg.

1 reactie op welk lithium?

  1. Maria schreef:

    Mij hebben ze dat ook geflikt.ik neem die echt niet in. Terwijl mijn behandelaar Priadel heeft voor geschreven, morgen ruzie maken daar ::(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *