wat is nu het probleem van een manie?

Als iemand vertelt over een manie, hoor je vaak zaken als: ‘de hele wereld aankunnen’, ‘heel veel energie hebben’ en ‘geen slaap nodig hebben’. Wat is daar nu verkeerd aan? Dat wil toch iedereen wel? Ik kreeg pas een bericht van een volger van dit blog. Hij maakte zich zorgen over het vaak wat al te rooskleurig schetsen van een manische episode.

Natuurlijk wil iedereen vol energie zijn en alles aankunnen. Dat is vaak de reden dat veel bipolaire mensen niet in de gaten hebben dat ze manisch beginnen te worden. Een manie is een van de heel weinige aandoeningen waarbij de patient zich juist beter voelt dan voorheen. Je hebt juist nergens last van. Dat is ook de reden dat sommige bipolaire mensen zelfs terugverlangen naar het gevoel van het begin van een manie.

Kern van het probleem is echter  dat de stemming niet past bij de situatie. Wanneer je uitgelaten, enthousiast en opgewekt bent, terwijl de omstandigheden daar helemaal geen aanleiding toe geven, ontstaan al snel pijnlijke situaties. Als je net gehoord hebt dat je geslaagd bent voor je eindexamen, is het normaal dat je juichend door de kamer springt en urenlang een brede grijns op je gezicht hebt. Wanneer er niet dat soort omstandigheden zijn, kijkt men daar toch raar van op.

Andere kenmerken van een manie:
– Het is wel prettig als je enigszins zelfverzekerd bent. Als het echter leidt tot zelfoverschatting of het gevoel dat je een wel heel bijzonder persoon bent, kunnen problemen ontstaan, zeker als je er ook naar handelt. Denk dan aan het beginnen van nieuwe bedrijven of het nemen van te grote risico’s.
– Het is handig als je niet zo veel slaap nodig hebt. Zo blijft er meer tijd over om iets te ondernemen. Uiteindelijk raakt het lichaam echter toch uitgeput. Niemand houdt dat lang vol.
– In een manie gaan de gedachten vaak sneller. Daarmee kan je tot nieuwe inzichten komen, maar vaak gaan die gedachten alle kanten op en leidt het niet tot veel resultaat. Sterker, rondom de manische patient ontstaat vaak alleen maar chaos.
– Soms is men niet alleen maar opgewekt en actief, maar vooral ook bozig, geagiteerd en geprikkeld. Men voelt zich soms afgeremd door anderen, die een veel trager tempo aanhouden dan de manische patient. Dit leidt tot conflicten.
– Men houdt zich in een manie meer bezig met aangename activiteiten, maar overziet de gevolgen daarvan onvoldoende. Zo kan veel gemakkelijker contact gelegd worden met allerlei vreemden. Iemand kan ook op seksueel vlak losbandiger worden met bijvoorbeeld relatieproblemen tot gevolg. Ook geeft men vaak te veel geld uit. Het is niet zo erg om eens een extra broek te kopen, maar het komt ook voor dat enorme schulden ontstaan waar men nog jaren mee achtervolgd wordt.

Heel kort samengevat zou je kunnen zeggen dat op meerdere gebieden de rem eraf gaat. Dat is soms even leuk, maar als het iets langer duurt of als de rem er helemaal niet meer op zit, kunnen al snel grote problemen ontstaan, waar de bipolaire patient vaak nog jaren last van heeft. Niet alleen kunnen de praktische consequenties vervelend zijn (financiele schulden, opnames, echtscheidingen), maar ook de emotionele gevolgen ebben nog lang na (schaamte, schuldgevoel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *