voortzetten van lithium bij mindere nierfunctie

Soms wordt de nierfunctie geleidelijk wat minder bij langdurig lithiumgebruik. Of het zinvol is lithium dan te stoppen is een nog onopgehelderde vraag. Het wordt vaak gedaan, maar hoe gaat het dan met de nierfunctie? Gaan de nieren het weer beter doen? Gaan ze nog verder achteruit?

In Denemarken houdt men van de gehele bevolking allerlei gezondheidsaspecten bij in grote registers. In deze databestanden hebben Deense onderzoekers gekeken naar wie een mindere nierfunctie heeft en lithium of een andere stemmingsstabilisator gebruikte.

Zij vonden dat mensen die lithium bleven gebruiken nadat een mindere nierfunctie was vastgesteld, zelfs minder vaak ernstig nierfalen ontwikkelden dan mensen die met lithium stopten.

Zij stellen dat het voortgezet gebruik van lithium nadat de nieren al minder werken, niet als vanzelf leidt tot nierfalen. Het omzetten naar een andere stemmingsstabilisator levert zeker niet altijd voordelen op.
(bron: Kessing et al., Acta Psych Scand, dec. 2017)

1 reactie op voortzetten van lithium bij mindere nierfunctie

  1. Socrates schreef:

    Sommige patiënten (vooral met een lichte bipolaire stoornis zoals hypomanie wat ik zelf ook heb) blijken met een lagere dosering aan te kunnen dan meestal wordt voorgeschreven door hun arts, omdat deze de therapeutische spiegel wil aanhouden. Als je eerst begint met voorschrijven van een lage dosering (50-400mg per dag), kun je voor deze gevallen eerst dit aankijken, is mijn mening en daarna altijd alsnog verder omhoog, als dat toch nodig blijkt. Ik ben ooit in eerste instantie ingesteld op 1000mg, maar bleek 2 jaar later pas aan 500mg meer dan voldoende te hebben en een paar jaar daarna zelfs aan 50mg.
    Desondanks slik ik nu al jaren iets anders: 4 maal daags 1/5 tablet zyprexa, dus in totaal 2,0mg per dag. Ik breek m’n pilletje in vijven, omdat het medicijnen bij mij maar 18 uur per dag werkt (vanaf 2 uur na in name) en 4 kwartjes per dag mij te moe maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *