voorspellen van de respons op lithium

Eerder heb ik al 2 berichten geplaatst over ontzettend interessant onderzoek met stamcellen. Zenuwcellen van mensen met een bipolaire stoornis bleken sneller en vaker elektrische stroompjes, signalen, af te vuren dan die van mensen zonder bipolaire stoornis. Verder bleek dat lithium de vuursnelheid kan verminderen. Dit bleek alleen zo te zijn bij zenuwcellen afkomstig van mensen die goed reageren op lithium. Lithium verminderde niet de vuursnelheid in zenuwcellen van mensen die geen klinisch effect hadden van lithium. (Zie: lithium werking-1 en lithium werking-2)lithium schema

Dezelfde onderzoekers hebben nu een computerprogramma ontwikkeld, waarmee de het verzenden van signalen van zenuwcellen kan worden geanalyseerd. Zowel de snelheid als het patroon kan worden gemeten.

Dit programma was uiteindelijk in staat om in 92% van de gevallen goed te voorspellen of iemand wel of niet op lithium reageert.

Dit gebeurt nu allemaal in een laboratoriumsituatie en is nog lang niet beschikbaar voor regulier gebruik. Toch is het veelbelovend. Wie weet is het over enkele jaren mogelijk te voorspellen of iemand baat zal hebben bij lithium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *