vitamine D en (bipolaire) depressie

Vitamine D is de laatste tijd in verband gebracht met depressie. Heeft het nu zin om vitamine D te slikken?

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt als er zonlicht op valt. Ook zit vitamine D in bijvoorbeeld vette vis en zuivel. Vitamine D is vooral belangrijk om sterke botten te houden. Waarschijnlijk speelt het ook een rol bij het functioneren van de hersenen.

Als je een tekort aan vitamine D hebt, kan bijvoorbeeld botontkalking ontstaan. Nog niet zo lang geleden zijn enkele onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat mensen met een depressie vaak een vitamine D-tekort hebben.

Dit speelt vooral bij ouderen. Op latere leeftijd is het moeilijker om in de huid vitamine D aan te maken en ook wordt minder opgenomen in de darmen. Als je dan ook nog niet zo vaak buiten komt, is het risico op een tekort groter. Bij een grote groep ouderen is gevonden dat mensen met een depressie een gemiddeld lager vitamine-D gehalte hadden dan mensen zonder depressie.
Niet geheel duidelijk is of dit  vaak een oorzaak is van depressieve klachten. Het is ook mogelijk dat mensen met een depressie bijvoorbeeld minder vaak buiten komen en daardoor een tekort aan vitamine D oplopen.

Hoe zit dat bij de bipolaire stoornis? Waarschijnlijk niet heel anders dan bij de ‘gewone’ depressie. Heel onlangs is een klein onderzoek gedaan, waaruit bleek dat kinderen en jongeren met een manie ook lagere vitamine D-gehalten hadden. Sterker nog, vitamine D tabletten verminderden de manische symptomen weer.

Hoe dit nu precies werkt, is niet duidelijk. Toch lijkt het best zinvol – zeker bij ouderen – om af en toe vitamine D in het bloed te bepalen. Bij een tekort kan dit vrij  gemakkelijk aangevuld worden.

Het kan waarschijnlijk ook niet veel kwaad om het preventief te slikken, maar wanneer je gewoon gezond eet en af en toe buitenkomt, zou je voldoende vitamine D moeten aanmaken. Meestal wordt bij volwassenen een dosis van 10 microgram per dag aanbevolen.

 

bronnen: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx, http://bipolarnews.org/?p=1589, Stalpers-Konijnenburg et al., Tijdschrift voor Psychiatrie 53 (2011) en Hoogendijk et al., Arch Gen Psych, 2008.

 

8 Reacties op vitamine D en (bipolaire) depressie

 1. Jonas schreef:

  Zou het kwaad kunnen bij mensen die een ‘gezond’ niveau hebben? ‘Waarschijnlijk’ is niet zo overtuigend.

  Hebben mensen met een bipolaire stoornis vaker een vitamine D-tekort? Hoe zit het met ijzer en B12?

 2. Madelon de Klerk schreef:

  Mijn internist vertelde, toen ik hem destijds mijn medicijnen noemde die ik gebruikte, dat lithium zijn invloed had op het Vitamine D gehalte, ik had ook
  een laag niveau in mijn bloed. Ik heb toen een tijd Vitamine D bijgeslikt en
  kreeg toen een betere score tijdens bloedonderzoek. Bent u het daar mee
  eens en zo ja waarom wordt dat niet standaard gecontroleerd bij Lithiumge-
  bruik?

 3. R. Hoekstra schreef:

  Mij is geen groot onderzoek bekend naar vitamine D tekort bij de bipolaire stoornis. Ik kan dus niets zeggen over hoe vaak dit voorkomt.
  Of vitamine D helpt ook als je geen tekort hebt, betwijfel ik. Als je een tekort hebt, is het verstandig om het aan te vullen. Heb je niet te weinig vitamine D, dan kan het ook geen klachten geven. Gezond eten en af en toe in de zon, zou genoeg moeten zijn om het vitamine D op peil te houden.
  Teveel vitamine D komt zelden voor. Je moet dan wel heel veel vitamine D-drank per dag drinken. Bij de dosis die ik noemde, loop je dat risico niet. Bij een overschot aan vitamine D kan je een te hoog calcium krijgen met bijvoorbeeld spierzwakte en zelfs hartproblemen tot gevolg.

 4. R. Hoekstra schreef:

  Er is, bij mijn weten, geen direct verband tussen lithium en vitamine D. Indirect speelt misschien dat lithium kan leiden tot een verhoogde werking van de bijschildklier. Dit kan leiden tot een hoger calcium. Of een hoger calcium leidt tot een verlaagd vitamine D is mij niet bekend.

 5. Madelon de Klerk schreef:

  Ik was de laatste tijd nogal aan het kwakkelen, grieperig,
  depressief, veel in bed, nauwelijks buiten,bij bloedcontrole was en mijn vitamine D te laag, maar ook had ik ineens een ernstig ijzertekort. IJzer wordt juist
  regelmatig gecontroleerd, dus ik was wel verbaasd dat een
  prima score een paar maanden geleden kan veranderen in
  een heel lage score. Mijn intense moeheid probeerde ik
  steeds als psychisch te bestempelen, maar ik had gewoon
  of ondermeer een flinke bloedarmoede.
  Is er verband tussen ijzertekort en Vitamine D tekort?

 6. Madelon de Klerk schreef:

  Aanvullend: zou het kunnen zijn dat je lichamelijk iets mankeert, bijvoorbeeld in
  mijn geval flinke bloedarmoede en vitamine D tekort en denkt dat je in een depres-
  sie beland bent, maar er gewoon een lichamelijke oorzaak is voor je moeheid en
  futloosheid? Als dat zo is zou je in zo’n geval onderzocht moeten worden via bloed
  prikken of er lichamelijke oorzaken voor je depressie zouden kunnen zijn.Als je manisch depressief bent denk je gelijk aan een psychische oorzaak terwijl je bijvoorbeeld minder weerstand hebt in zo’n periode. Ik was opgelucht dat het
  met wat extra medicatie: ijzer en vitamine D snel te verhelpen valt.

 7. Rian schreef:

  Mag ik vitamine D gelijktijdig slikken met de Lithium? Bij mijn weten zijn er vrij veel dingen die niet met Lithium gecombineerd mogen worden. Jaren geleden heb ik ook het advies gekregen geen grapefruit te eten, is dit nog steeds af te raden?

 8. coby schreef:

  Ja, dat mag, doe ik ook. Heb ook baat bij vit. B 12 bij mijn lithium gebruik. Merk verschil als ik stop.
  Lithium en vit b 12 hebben gedeeltelijk een fysiologische overeenkomst las ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *