visolie voor de bipolaire stoornis?

Verschillende erkende medicijnen zijn beschikbaar voor de bipolaire stoornis. Daarmee komen we meestal wel uit. Soms herstelt een depressie niet volledig, blijven nog wat restklachten bestaan of wordt iemand maar niet helemaal stabiel.

In de zoektocht naar verdere verbetering stuit men op allerlei nieuwe ontwikkelingen, probeersels en ervaringen van anderen. Wij krijgen daar regelmatig vragen over.
Vele nieuwe medicijnen zijn in de loop der jaren onderzocht, maar ook voedingssupplementen, kruiden en vitaminen zijn geprobeerd. Visolie (of omega-3-vetzuren) is al langere tijd in beeld, ook voor stemmingsstoornissen. Wat weten we daar over?

Uit beperkt wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat het soms kan helpen bij depressieve klachten. Het werkt niet als middel tegen een manie of om de stemming stabiel te houden. Enkele mensen zouden zelfs hypomanisch zijn geworden na het gebruik van visolie. Voor een bipolaire depressie is visolie alleen onvoldoende. Beter lijkt het om het te combineren met erkende medicijnen.

Het is niet duidelijk welke dosering gebruikt moet worden. Een bestanddeel van visolie is eicosapentaeenzuur. Daarvan zou 1 tot 2 gram per dag ingenomen moeten worden.

Meestal wordt visolie prima verdragen. Hooguit kan wat dunnere ontlasting ontstaan. Mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) moeten rekening houden met een mogelijke invloed op de suikerspiegel. Het kan de bloedstolling beinvloeden, waardoor mensen met bloedverdunners moeten opletten. Tenslotte kan het de werking van sommige medicijnen misschien veranderen.

Waarom omega-3-vetzuren zouden kunnen werken is niet helemaal duidelijk. Het kan een invloed hebben op de celmembraan van hersencellen. Ook heeft het misschien een effect op het afweersysteem.

Al met al kan visolie voor sommige mensen enige baat geven. Zeker in combinatie met meer erkende medicijnen, is het best eens te proberen.

(voornaamste bron: van Strater en Bouvy, Tijdschrift voor Psychiatrie, 49 (2007) 2, 85-94)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *