‘Tony Soprano’ overleden

Ik kan het niet laten een berichtje te plaatsen over het recente overlijden van James Gandolfini. Hij speelde jarenlang op werkelijk fantastische wijze de rol van Tony Soprano isopranosn de serie ‘the Sopranos’.

Voor degenen die de serie niet kennen: Tony Soprano is het hoofd van een maffia-clan en dus een geharde crimineel. Tegelijk is hij vader van een gezin met puberende kinderen en zoon van een echte Italiaanse mama. Zo zien we dus allerlei spannende misdaad-verwikkelingen, maar ook het geworstel van een familieman met zijn kinderen en echtgenote. Hij probeert deze twee werelden gescheiden te houden, wat natuurlijk niet altijd lukt.

Verder is bijzonder dat hij last heeft van paniekaanvallen. In het geheim – zijn maffiavrienden mogen daar natuurlijk niet achter komen – bezoekt hij daarvoor een psychiater, Dr. Melfi. Velen vinden dat psychotherapie nooit eerder zo waarheidsgetrouw in beeld is gebracht als in deze serie. De wereldberoemde psychiater Glen Gabbard heeft lange tijd in een amerikaanse internet-discussiegroep elke aflevering psychodynamisch geduid en heeft er zelfs een boek over geschreven.

James Gandolfini heeft verschillende Emmy Awards gewonnen voor deze rol. Hoewel hij in vele films heeft gespeeld, zal hij altijd herinnerd worden als Tony Soprano. Een geweldige nalatenschap… Na 7 series zijn de opnames in 2007 beeindigd. Nog altijd zeer de moeite van het bekijken waard! psychologysopranos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *