toch maar een oliebol minder?

Hart- en vaatziekten komen bij bipolaire patiënten veel vaker voor dan bij de gemiddelde bevolking. In een groot onderzoek in 2001 bleek dit wel 5 keer vaker voor te komen en gemiddeld ontstaan hart- en vaatziekten 14 jaar eerder.IMG_1568[1]

Adipositas, zwaarlijvigheid, kan een oorzaak hiervan zijn. Niet alleen kan de bipolaire stoornis zelf tot een groter gewicht leiden, ook medicijnen kunnen zorgen voor gewichtstoename. Roken kan een andere oorzaak zijn.

In een artikel uit 2013 in het tijdschrift ‘Bipolar Disorders’ wordt nog eens aandacht gegeven aan het cholesterol. Dit blijkt bij veel bipolaire patiënten verhoogd, vaak los van het gebruik van medicijnen. Cijfers varieren van 22 tot 68%. Een verhoogd cholesterol – meer specifiek een verhoogd LDL-cholesterol – kan ook de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

De schrijver van het artikel pleit voor regelmatige controle van het cholesterol, zeker als meerdere risico’s tegelijk voorkomen (bijvoorbeeld suikerziekte, adipositas, roken). Ook zou hij graag zien dat eerder wordt begonnen met zogenaamde statinen. Dit zijn medicijnen om het cholesterol te verlagen.
(Andrade, Bipolar Disorders 2013:15:813-823)

2 Reacties op toch maar een oliebol minder?

  1. Jose Hoekstra schreef:

    Verhoogd cholesterol als belangrijke oorzaak voor hart en vatziekten is bij mijn weten een aantal jaar geleden onderuit gehaald. Hooguit een kleine invloed – niet de oorzaak die men het jarenlang toeschreef….

  2. R. Hoekstra schreef:

    De invloed van cholesterol is niet zozeer onderuit gehaald, maar hooguit wat gerelativeerd. Het is belangrijk dat je een goede verhouding hebt van de verschillende soorten cholesterol. Verder is cholesterol een belangrijke stof, waar je niet van zonder kan. Het moet echter zeker niet te hoog zijn, want dat is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *