stoppen met roken en de bipolaire stoornis

Regelmatig krijg ik vragen over stoppen met roken. Roken is ongezond, dat weet inmiddels iedereen. Maar geeft stoppen met roken een groter risico op een manie of een depressie? En kan een bipolaire patient medicijnen gebruiken, die veelvuldig worden ingenomen om het stoppen te vergemakkelijken?

Probleem bij dit soort kwesties is dat er zo weinig onderzoek naar gedaan is. Je moet dus meestal afgaan op enkele eigen ervaringen. Keiharde gegevens zijn nauwelijks beschikbaar.

Feit is dat bipolaire patienten veel meer roken dan de gemiddelde bevolking. In een recente grote studie vond men dat 44% van de mensen met een bipolaire stoornis rookt, terwijl 19% van de mensen zonder psychiatrische ziekte rookt (Dickerson et al., Psychiatric Services, jan 2013). Een ander recent onderzoek liet zien dat manisch-depressieve personen die roken geen slechter beloop van hun bipolaire klachten hebben dan niet-rokers. Wel lopen ze een grotere kans ook een alcohol- of cannabisprobleem te krijgen. sigaretten

Datzelfde onderzoek vond bij de 161 proefpersonen gemiddeld geen verslechtering van manische of depressieve symptomen als men stopte met roken (Heffner et al., Bipolar Disorders, feb 2012). Ik heb geen artikel gevonden waaruit blijkt dat stoppen met roken het risico op een terugval kan vergroten.

Onlangs is in het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen dit onderwerp ingebracht. Ook daaruit kwamen niet direct schrikbarende gevallen naar voren. Het is dus niet zo dat we talloze voorbeelden kunnen verzamelen van mensen die allerlei psychiatrische problemen kregen door het roken te stoppen.

Dan de medicijnen. Onderzoek is vooral gedaan naar bupropion (als antidepressivum bekend onder de merknaam Wellbutrin en als middel om het roken te stoppen bekend als Zyban) en naar Varenicline (merknaam: Champix). Over bupropion heb ik eerder al geschreven. Dit middel werkt als antidepressivum en heeft bij de bipolaire stoornis dus een aantal nadelen (zie:  http://www.deltamania.nl/antidepressiva-bij-de-bipolaire-stoornis/). Van alle antidepressiva geeft het mogelijk wel de minste kans op het doorschieten in een manie.

Uit vergelijkend onderzoek komt naar voren dat Varenicline geen risico op een manie of psychose geeft. Langzamerhand zijn echter wel flink wat gevallen in de literatuur beschreven van vooral manische symptomen na het gebruik van dit medicijn. Ik zou er dus toch voorzichtig mee zijn en dit niet zonder overleg met de psychiater beginnen.

Hoewel het natuurlijk best eens voorkomt dat iemand manisch wordt nadat hij of zij met roken is gestopt, komt uit onderzoek tot op heden niet duidelijk naar voren dat er een verband is. Vanwege de grote gezondheidsrisico’s van roken zou ik toch aanraden op zijn minst eens te overwegen of je ermee kunt stoppen.1022198_no_smoking

4 Reacties op stoppen met roken en de bipolaire stoornis

 1. S schreef:

  Ik ben gestopt met roken, was een zware roker. Om het vol te houden, ben ik nicotinepleisters gaan gebruiken en ook zo’n e-smoker. Waarschijnlijk krijg ik nu teveel nicotine binnen en ik ben na jarenlang stabiel te zijn geweest, toch weer manisch aan het worden. Meteen gestopt met de pleisters en medicatie verhoogd. Ik denk dat er wel degelijk een wisselwerking is met nicotine.

 2. kea schreef:

  Ik ben nu 6 weken gestopt en me nog geen dag goed gevoeld.ligt dit aan omdat ik manisch depressief ben of heb ik gewoon een terugval?

 3. R. Hoekstra schreef:

  Uw specifieke situatie ken ik niet, dus ik kan daar moeilijk antwoord op geven. Ik kan me voorstellen dat u vooral last heeft van het stoppen met roken zelf. Het komt niet veel voor dat je in een manie schiet of depressief wordt als je stopt met roken.

 4. martin schreef:

  Na nu een 4 tal weken champix te nemen rook ik nog altijd en loop al 5 dagen manisch rond moet nu direct stoppen met champix kan dit een manie uitlokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *