slaap en de bipolaire stoornis

Al vele berichten heb ik geplaatst over de relatie tussen de bipolaire stoornis en het slaappatroon of het dag- en nachtritme. (zie bijvoorbeeld: http://www.deltamania.nl/slaap-verschil-tussen-man-en-vrouw/ en  http://www.deltamania.nl/7-tips-voor-een-betere-slaap/. Onlangs is weer een nieuw mooi onderzoek hiernaar gedaan.

De Amerikaanse onderzoekers onderzochten 136 bipolaire patienten en 422 van hun familieleden zonder de stoornis. Veertien dagen werden zij gevolgd met een bewegingsmeter. Veel van de aspecten die zij hebben gemeten zijn erfelijk en verschillende zijn zelfs te koppelen aan een specifiek chromosoom (het erfelijk materiaal).

Veel verschillen werden gevonden tussen de bipolaire patienten en hun familieleden zonder de stoornis. In het algemeen kwam het erop neer dat de bipolairen minder actief waren als ze wakker waren. Zij gingen later slapen en sliepen langer dan hun niet-bipolaire familieleden.

Al dit soort onderzoeken helpen weer om erachter te komen welke mechanismen nu leiden tot een bipolaire stoornis. Ook kan het misschien leiden tot nieuwe behandelmethoden.
(bron: Pagania et al., Proc. Nat. Acad. Sciences, dec. 2015)

Woman Sleeping

1 reactie op slaap en de bipolaire stoornis

  1. ik ben manisch depressief gescheiden hierdoor ex vrouw heeft me laten vallen 6 jaar geleden alles kwijtgeraakt woon op woonafdeling vrederust heen psychiatrisch ziekenhuis zie mijn kind veel te weinig door haar gemene rotstreken . naar mijn mening gaat de ziekte met het verstrijken van de tijd steeds meer klachten veroorzaken vroeger had ik heftige angst en paniekaanvallen nu afgrijselijk gevoel als ik wakker ben zere strakke tanden en een kutgevoel leef van nacht tot nacht geniet alleen nog maar van slapen en mijn dromen ja dan ben je ernstig ziek in je hoofd ik ga om 20.00 naar bed met 250 mg serecel en 1000 mg lithium wordt dan ontspannen eet wat en slaap heel de nacht toch nog iets om van te genieten lichamelijk in 2 beste ziekenhuizen van nederland gezond verklaard aan de ene kant beter door scheiding verwerkt andere kant door ziekenhuis in 5 jaar tijd geestelijk gemolesteerd hoe moet dit nog goed komen leven in ziekenhuis is een hel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *