rapid cycling bipolaire stoornis

Rapid cycling heeft niets te maken met snel fietsen. Het is de term die gebruikt wordt voor een bipolaire stoornis waarbij zich 4 of meer episoden per jaar voordoen. Dat wil zeggen dat tenminste 4 afzonderlijke fasen van een depressie, manie, hypomanie of gemengde episode  in een jaar voorkomen.

Sommige mensen schieten zo van de ene in de andere fase, zonder perioden met een gemiddelde stemming.

Dit heeft niet zo veel consequenties voor de behandeling, behalve dat je natuurlijk nog meer bedacht moet zijn op het doorschieten naar een manie vanuit een depressie of, andersom, het wegzakken in een depressie na een manie. Als sprake is van ‘rapid cycling’ stoppen we meestal met antidepressiva en proberen we iemand weer in rustiger vaarwater te krijgen door alleen gebruik te maken van stemmingsstabilisatoren. wielrennen

4 Reacties op rapid cycling bipolaire stoornis

 1. Jonas schreef:

  Heeft het invloed op iemand zijn functioneren? Is er ook sprake van ‘euthym’? Ik bedoel: wanneer trek je de grens wat een episode is en wat niet? Kan je wel herstellen in de ‘tussentijd’?

 2. R. Hoekstra schreef:

  De afzonderlijke fasen moeten daadwerkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Dat wil zeggen dat na een manische of depressieve fase iemand weer terugkomt in de euthyme fase, of direct doorschiet naar de tegenovergestelde fase. Als sprake is van meer dan 4 episoden in een jaar, zijn de euthyme fasen natuurlijk erg kort of soms bijna niet meer aanwezig.
  Het is puur een kwestie van definitie. Vier of meer episoden noemen we rapid cycling. Soms heeft iemand nog veel meer episoden, dat wordt wel ultra-rapid cycling genoemd. Dan is het praktisch onmogelijk dat zich nog fasen voordoen met een ‘gewone’ stemming.
  Natuurlijk heeft dit invloed op iemands functioneren. Een enigszins stabiel leven opbouwen is veel makkelijker wanneer je altijd ongeveer even goed gestemd bent. Als dit almaar wisselt, is het lastig om stabiel te zijn in je activiteiten, gedrag en functioneren.

 3. Tigerwoman schreef:

  Bij mij kan mijn stemming per uur verschillen, echt heel irritant vooral voor mijn omgeving. Wordt er zelf ook niet echt vrolijk van. Maak elke dag een lijstje wat ik die dat wil doen anders komt er niets van terecht en zelfs dan gaat het nog regelmatig mis.

 4. Beste redactie,

  Graag zou ik met iemand willen schrijven die ook al meerdere jaren rapid cycler is
  met meest depressieve periodes. Of die persoon wel of niet antidepressiva gebruikt en welke andere medicatie.

  Groet,
  Ineke Wiersema-Kuiper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *