promotie Ronald Vonk

Op woensdag 10 februari is psychiater Ronald Vonk, werkzaam in GGZ-instelling Reinier van Arkel te Den Bosch, gepromoveerd tot de graad van Doctor. Hij heeft een prachtig proefschrift geschreven over de invloed van genen en omgevingsfactoren op het ontwikkelen van de bipolaire stoornis. Het bijzondere van zijn onderzoek is dat hij hiervoor tweelingen heeft gebruikt. Eeneiige tweelingen hebben precies hetzelfde genetisch materiaal en daardoor kan dit soort onderzoek veel informatie opleveren. Tweelingen waarvan tenminste 1 van de 2 een bipolaire stoornis heeft, heeft hij vergeleken met gezonde tweelingen.

tweelingEen belangrijke bevinding was dat een verminderde hoeveelheid witte stof in de hersenen (het binnenste gedeelte van het brein, waar vooral de verbindingen tussen verschillende gebieden lopen) gerelateerd was aan het genetische risico op een bipolaire stoornis. Omgevingsfactoren hadden vooral invloed op een vermindering van de grijze stof (meer de rand van het brein, waar de hersencellen liggen). Verder was zichtbaar dat lithium de vermindering van hersenweefsel beperkt en dus beschermend lijkt te zijn.

Belangrijke bevindingen en een product van jarenlange volharding!
Wij feliciteren Ronald Vonk van harte met deze knappe prestatie.

1 reactie op promotie Ronald Vonk

  1. Thé schreef:

    Ik wil Ronald Vonk hartelijk feleciteren en hem vooral enorm bedanken voor dit onderzoek. Ik heb grote verwachtingen dat dit ons verder zal helpen om de oorsprong en gevolgen van de bipolaire stoornis te ontrafelen.
    Mensen als Ronald Vonk die zich met overgave in zo’n bijzonder onderzoek storten, zijn er altijd te weinig. Dat is niet voor niks, het lijkt mij dat het nog al wat vergt om aan zo’n tweelingonderzoek te beginnen.

    Chapeau Ronald Vonk,

    Thea Veel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *