probiotica tegen manie?

Het afweersysteem wordt vaak in verband gebracht met de bipolaire stoornis. Manisch-depressieve patiënten vertonen vaak verhoogde afweer-activiteit. Dat heeft ook geleid tot allerlei onderzoek naar behandelingen die deze immunologische afweer verminderen. Denk aan pijnstillers, ontstekingsremmers en antibiotica. Sommige hiervan lijken manieën of depressies te kunnen helpen verbeteren. Ik heb hier al vaak over geschreven.

Onlangs is een onderzoek verricht naar de rol van probiotica. Dat zijn organismen die de afweer helpen versterken. Gekeken werd of het gebruik van probiotica helpen een volgende opname voorkomen.

Aan 66 patiënten, die opgenomen waren voor een manie, werden na ontslag probiotica of placebo gegeven. De probiotica waren: Lactobacillus rhamnosus strain GG and Bifidobacterium animalis subsp. lactis strain Bb12. In de 24 weken na ontslag werd het aantal heropnames gemeten.

Van de 33 patienten die placebo kregen, werden er 24 weer opgenomen vanwege een manie. Bij de 33 patienten die probiotica kregen kwam dit maar 8 keer voor.

Hoewel nog maar bij een kleine groep patienten onderzocht, lijkt dit toch een hoopvolle ontwikkeling. Bovendien is het weer een aanwijzing dat het afweersysteem een aangrijpingspunt kan zijn voor behandeling, misschien ook door een ander voedingspatroon.
(Dickerson et al., Bipolar Disorders april 2018)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *