opnieuw: het belang van zorgvuldige controle van lithium

Nog niet zo lang geleden heb ik zelf een artikel gepubliceerd over de nare gevolgen van onzorgvuldig lithium gebruik. Ik heb daar eerder een bericht over geschreven: (http://www.deltamania.nl/lithium-alleen-verantwoord-met-zorgvuldige-controle/).

nierenZonet is een interessant artikel gepubliceerd. Uit een analyse van honderden patiënten die meer dan 10 jaar lithium gebruikten, bleek dat de werking van de nieren duidelijk achteruit gaat als de lithiumspiegel een keer boven 1.0 mmol/l komt.

Dit zijn natuurlijk gemiddelden. Niet altijd is een waarde boven 1,0 direct schadelijk. Toch pleit dit opnieuw voor zorgvuldige controles bij lithium gebruik. De lithium spiegel en ook bijvoorbeeld de nierfunctie moet regelmatig worden gecontroleerd.
(bron: Kirkham et al., BMJ Open, nov. 2104)

2 Reacties op opnieuw: het belang van zorgvuldige controle van lithium

 1. marcel venhorst schreef:

  Hallo, ook ik ben er zeker van dat er niet genoeg controle kan zijn bij lithiumgebruik. Dit ter voorkoming van nierfalen en vergiftigingen. Nu heb ik laatst gelezen over een zelftester net zoals gebruikt word bij suikerpatiënten. Zo kun je zelf je lithiumspiegel aflezen. Enig idee wanneer dit product in de handel komt ? En is deze dan ook betaalbaar ?

 2. Thé schreef:

  Om zelf de lithiumspiegel te meten is er een meetapparaatje ontwikkeld. Op medimate.com kun je er alle informatie over vinden.
  Het is een prachtige ontwikkeling maar helaas te duur om aan te schaffen en het wordt door de zektekosten verzekeraar niet vergoed.
  Ik zou zelf heel graag zo’n apparaatje willen hebben. ’s Zomers ga ik altijd op fietsvakantie en tijdens die vakanties is het al meerdere malen voorgekomen dat ik er niet zeker van ben of mijn spiegel te hoog is geworden door veel zweten en naar verhouding te weinig drinken.
  Wat zouden we er aan kunnen doen om de verzzekeraars zover te krijgen dat het apparaatje geheel of gedeeeltelijk vergoed wordt? Per slot van rekening is het altijd nog goedkoper om te voorkomen dat een patient een vergiftiging krijgt of aan de dialyse moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *