ontstekingsremmers voor de bipolaire depressie

Het afweersysteem lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van de bipolaire stoornis, althans bij sommige patienten. Op verschillende manieren is gevonden dat dit afweersysteem soms overactief is. Doordenkend zou je kunnen verwachten dat medicijnen die ontstekingsreacties kunnen remmen werkzaam zijn. Ik heb daar al meermalen over bericht. (zie o.a.: http://www.deltamania.nl/anti-ontstekingsmedicijn-tegen-depressie/ )ontstekingtime

Onderzoekers uit Canada hebben nu alle onderzoeken op dit vlak op een rij gezet, specifiek gericht op de bipolaire depressie. Dit betrof o.a. studies naar zogenaamde NSAID’s (dat zijn pijnstillers zoals diclofenac), omega-3-vetzuren, N-acetylcysteïne en pioglitazone.

Kort samengevat komt het er op neer dat al deze middelen enig effect lijken te hebben. Bijwerkingen of het omslaan naar een manie kwam maar weinig voor.

De kracht van de onderzoeken wat echter beperkt, waardoor nog niet geadviseerd wordt dit soort middelen bij depressies te gebruiken. Het is echter wel veelbelovend en vraagt om meer onderzoek. Misschien is het wel zo dat dit soort middelen niet zozeer de hele depressie kunnen verbeteren, maar vooral bepaalde symptomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *