nieuw alternatief voor lithium?

Lithium is nog altijd het medicijn van eerste keus bij de bipolaire stoornis. Lithium heeft ook een aantal risico’s en bijwerkingen. Het zou mooi zijn als een medicijn wordt ontwikkeld dat hetzelfde effect heeft, maar zonder de nadelen. Daarvoor is het belangrijk te weten hoe lithium nu precies werkt. Dat is echter nog altijd niet geheel duidelijk. Misschien grijpt lithium aan op de stof inositol en is dat belangrijk voor de werking. lab

Er bestaat een groot bestand met medicijnen waarvoor nog geen aandoening is gevonden. Dit zijn middelen die een duidelijk effect hebben op bepaalde mechanismen, maar het is nog niet duidelijk voor welke ziekte dit kan helpen.

Ebselen is zo’n middel. Dit heeft vooral een beschermende werking, zo lijkt het, tegen (oxidatieve) schade aan bijvoorbeeld zenuwcellen. Dit gebeurt via een invloed op enzymen, genen, anti-oxidantie en immuunreacties. Het heeft dus waarschijnlijk een heel brede werking en het wordt dan ook onderzocht bij hartziekten, arthritis, herseninfarcten en bijvoorbeeld kanker. Door de brede werking heeft het waarschijnlijk ook risico’s.muis2

Ebselen is nu heel voorzichtig onderzocht als alternatief voor lithium, omdat het ook een invloed heeft op inositol. Bij muizen had Ebselen een zelfde effect als lithium. Werd aan die muizen inositol gegeven, dan werd dat effect teniet gedaan.

Een interessante ontwikkeling! Maar let op: het is dus alleen nog maar aan enkele muizen gegeven. Nog ver van gebruik bij mensen dus. Bovendien is maar de vraag of dit medicijn geheel zonder bijwerkingen zal zijn. Dat lijkt mij nogal sterk.
(bron: Singh et al., Nat Comm 2013;4:1332)

3 Reacties op nieuw alternatief voor lithium?

  1. Carolina Westerman schreef:

    Het is inderdaad een prachtig vooruitgang en hoop voor degenen die zoals ik, erg last van Lithium hebben wegens de bijwerkingen, o.a. Top dat dit middel (Ebselen)wellicht een betere alternatief voor ons kan worden in een toekomst.

  2. j.dorenberg schreef:

    wij willen graag op de hoogte gehouden worden, mijn vrouw heeft lithium maar wil er na jaren gebruik van af maar er is niks….

  3. R. Hoekstra schreef:

    Als u dit blog volgt, kunt u redelijk op de hoogte blijven. Ik zou echter niet al te veel hoop vestigen op het middel dat ik hier heb beschreven. Het kan nog vele jaren duren eer dit beschikbaar is, als het al beschikbaar komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *