minocycline: nieuw antidepressivum?

Onlangs presenteerden Soczynska en collega’s uit Toronto een klein onderzoek: 27 mensen met een depressieve stoornis kregen 200 mg minocycline bij de antidepressiva die zij al gebruikten. Dit gaf een significante verbetering op verschillende aspecten en bovendien herstelden een aantal personen volledig van hun depressie. (poster op CINP-congres)

Dit is een erg klein onderzoek, waarbij het onderzochte medicijn niet is vergeleken met placebo. Ook was het geen dubbelblinde studie: proefpersonen en behandelaren wisten dus dat zij een extra medicijn kregen. Toch is het weer een veelbelovend resultaat.

Minocycline is een antibioticum en daarom bevestigt dit onderzoek opnieuw dat het afweersysteem zeker bij een deel van de mensen met een stemmingsstoornis een grote rol speelt. (zie eerder bijv.: http://www.deltamania.nl/anti-ontstekingsmedicijn-tegen-depressie/)
Je kan je voorstellen dat als een depressief persoon verhoogde ontstekingsreacties laat zien, dit soort medicijnen te proberen zouden kunnen zijn. Vooralsnog echter niet te gebruiken in de dagelijkse praktijk en let wel: dit is niet onderzocht bij de bipolaire depressie. antibiotica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *