melatonine als slaapmiddel
Gebruikelijke slaapmiddelen als temazepam, lormetazepam en andere ‘-pammen’ werken niet altijd even goed en leiden vaak tot gewenning. Is melatonine dan een goed alternatief?
Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt door de pijnappelklier, een klein gebiedje midden in de hersenen. Als het donker wordt, maakt deze klier meer melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat het lichaam een signaal krijgt dat het avond wordt en het dus langzaam bedtijd wordt. Ook zorgt het voor enige slaperigheid, misschien doordat het de bloedvaten in het lichaam iets meer openzet. De huid wordt wat warmer en je voelt je slaperiger worden.
Sommige mensen hebben een verstoring van het dag- en nachtritme. Het meest duidelijk is dit als je naar een andere tijdzone vliegt en je lat hebt van een jetlag. Een enkele keer is een slaapstoornis ook terug te voeren op het niet goed ingesteld staan van de biologische klok.
In die situaties kan melatonine enigszins helpen. Het zet als het ware de klok weer gelijk. Voor de meeste slaapstoornissen helpt het echter niet of nauwelijks, voor zover nu onderzocht.
Als je het inneemt is vooral het tijdstip van inname van belang. Je kan de natuurlijke melatonine-piek het beste aanvullen door een tablet in te nemen als het schemerig wordt. Dat is het moment dat het lichaam normaal gesproken extra melatonine maakt.
Een week geleden heb ik voor het eerst Melatonine voorgeschreven gekregen en het werkt. Eerst nam ik het een uur voor het slapen gaan in om twaalf uur. Later begreep ik dat je het om acht a negen uur moet innemen.
Mijn lichaam reageert er nu echt op. Bijvoorbeeld dat ik sneller inslaap en zelfs inslaap zonder mijn slaapmedicatie. Bipolair zijn lijkt op een yetlag vind ik.