manisch? geen blauw licht!

Een heel aardig artikel in het tijdschrift ‘Bipolar Disorders’ van december 2014.

Nog niet lang geleden is ontdekt dat er in je netvlies een receptor zit die specifiek blauw licht opvangt. Juist deze receptor is als enige verbonden met de biologische klok die het dag/nachtritme regelt. Nu is wel bekend dat licht en donker van grote invloed zijn op de stemming bij bipolaire patienten. Vaak is een plotse verschuiving van het tijdstip van slapen en waken een trigger om manisch of depressief te worden. Andersom kan licht soms helpen om minder depressief te worden…. en donker kan wel eens werken om een manie te bestrijden. blauwlicht

Omdat die receptor voor blauw licht aan de biologische klok is verbonden, hebben onderzoekers uit Noorwegen bedacht om een patiënt met een manie een bril op te zetten die het blauwe licht wegfiltert. Dat kan door een bril met oranje glazen.

Een manische patient gaven ze eerst een bril met transparante glazen en daarnaast gebruikelijke medicijnen. Dit gaf geen enkele verbetering. Na zes dagen zetten ze bij hem die oranje bril op en na korte tijd herstelde hij van zijn manie. De opname duurde daardoor korter dan bij zijn eerdere manieen.

Dit lijkt mij echt iets om nader te onderzoeken. Een goedkope aanpak zonder bijwerkingen, zo lijkt het.
(bron: Henriksen et al. Bipolar Disorders, dec 2014)oranje bril

1 reactie op manisch? geen blauw licht!

  1. Carin schreef:

    Mijn psychiater adviseerde me om zo’n bril te kopen. Waar kun je een goede bril kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *