manisch depressief, Google en de seizoenen.

Al meerdere keren heb ik bericht over de invloed van licht, donker, slapen en de seizoenen. Hoewel daar verschillende aanwijzingen voor zijn, is het toch lastig aan te tonen of manieen en depressies meer of minder voorkomen in bepaalde jaargetijden.

Een nieuwe en originele aanwijzing voor een seizoensinvloed op het beloop van psychiatrische stoornissen komt van onderzoekers uit San Diego, USA. Zij hebben gekeken hoe vaak in Google wordt gezocht naar allerlei psychiatrische aandoeningen in zowel de Verenigde Staten als in Australie.

Opvallend was dat in de winter naar alle psychiatrische stoornissen meer werd gezocht dan in de zomer. Ook naar woorden die gerelateerd zijn aan de bipolaire stoornis werd in de zomer 16% minder gezocht. Dit was zowel in de Verenigde Staten als in Australie het geval.

Een aanwijzing dus dat, waar ook ter wereld, in de zomer men minder last heeft van psychische klachten dan in de winter.

Zo zie je dat al dit soort data, die vrijelijk voor iedereen beschikbaar zijn, een schat aan informatie bieden.

(Ayers et al., Am J Prev Med, mei 2013)
met dank aan Pulpe.nl google

1 reactie op manisch depressief, Google en de seizoenen.

  1. Kim schreef:

    In de winter voelen meer mensen zich neerslachtig/depressief en dit wordt eerder als negatief ervaren dan een vrolijke/(hypo)manische periode. Dan stappen mensen eerder naar een dokter en krijgen ze dede diagnose bipolair wellicht vaker in de winter opgeplakt. Een conclusie verbinden aan het vaker op internet zoeken van de term bipolair is dus niet erg wetenschappelijk, omdat er dus meerdere redenen voor kunnen zijn. De bipolaire persoon in mijn omgeving (alleen manische episodes) begint ieder jaar rond begin april (meestal na zomertijd, soms ook voor) en heeft na midden september geen symptomen meer.Tussen eind maart en midden september is het echter een komen en gaan van symptomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *