manie in Homeland

Nu serie 2 van Homeland in Nederland van start gaat, wordt het tijd de laatste afleveringen van serie 1 nog vanuit bipolair perspectief te bespreken. Eerder schreef ik al over o.a. het medicijngebruik en het slechte slapen van de hoofdpersoon die manisch-depressief is. http://www.deltamania.nl/manisch-depressief-in-homeland-3/ en http://www.deltamania.nl/homeland-clozapine-voor-de-manisch-depressieve-stoornis/.

In de een na laatste aflevering van serie 1 is het dan zover: Carrie, de hoofdpersoon, krijgt psychiatrische klachten. Na een bomaanslag waarbij zij gewond raakt, wordt zij in het ziekenhuis opgenomen. Als zij weer bijkomt, vertoont ze manisch gedrag. Ze heeft een wat verwilderde blik. Ze is nauwelijks te stoppen in haar activiteiten en is zeer gedreven. Uiteindelijk leidt het tot een wat onbezonnen actie, waarbij ze onvoldoende alle mogelijke consequenties overdenkt. Ze denkt snel en opvallend is dat ze werkelijk tot nieuwe inzichten komt. Ze heeft dus geen vreemde, bizarre gedachten, maar lijkt wel net wat verder, sneller en helderder te denken dan in haar gewone doen. Ze is geagiteerd en enigszins verongelijkt.

Hier wordt een manie redelijk goed uitgebeeld.
Niet geheel duidelijk is hoeveel dagen na het ongeluk zij dit gedrag vertoont. Het lijkt wel wat sneller te ontstaan dan we in de praktijk meestal zien. Ik kan me voorstellen dat zij, door de ziekenhuisopname, enige tijd haar medicijnen niet heeft ingenomen en dat zo de manie kon ontstaan. Plotseling stoppen met de onderhoudsmedicijnen, die bedoeld zijn om nieuwe episoden te voorkomen, maakt de kans op een manie groter.
Zeker in het begin van een manie komt het vaak voor dat de patient sneller denkt dan een gemiddeld persoon en dat er grote prestaties worden geleverd. Men krijgt erg veel voor elkaar, op een manier die in hun normale doen ondenkbaar is. Carrie ziet, na een nacht almaar doorgaan, precies hoe het allemaal in elkaar zit. Zoals de acteur dit uitbeeldt is dus redelijk herkenbaar. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *