lithium toch niet slecht voor de nieren?

De laatste tijd is een aantal studies verschenen waaruit blijkt dat zorgvuldig gebruik van lithium toch niet schadelijk is voor de nieren. Ook ons eigen onderzoek wijst in die richting. Zie: http://www.deltamania.nl/het-risico-op-nierschade-door-lithium/.

lithium

Deze week verscheen in the Lancet – een absoluut toptijdschrift- ook een artikel over het risico op nierschade door lithium. Een groep van 305 mensen die tussen 2000 en 2011 op lithium werden ingesteld, werd vergeleken met een groep van 815 mensen die een ander medicijn kregen voor een stemmingsstoornis.
In deze groepen was de afname van de nierfunctie niet verschillend en de de duur van het lithiumgebruik beïnvloedde niet de kans op nierschade. Wel was van belang: de leeftijd, hoe slecht de nieren waren voordat met lithium werd begonnen, andere ziekten of medicijngebruik en hoevaak een lithiumvergiftiging was opgetreden.

Dit benadrukt nog maar eens dat zorgvuldig gebruik van lithium van groot belang is. Daarmee is de kans op nierschade waarschijnlijk helemaal niet zo groot.

2 Reacties op lithium toch niet slecht voor de nieren?

 1. A. Post schreef:

  Wat een ongenuanceerd stukje , het kan zijn dat het artikel in de Lancet aantoont dat er meerdere factoren meespelen bij het al dan niet optreden van nierschade.
  Ik zou dit artikel zelf moeten zien om over dit onderzoek te kunnen oordelen.
  De laatste zin die U gebruikt nl. dat de kans op nierschade WAARSCHIJNLIJK HELEMAAL NIET zo groot is, geeft voor mij aan dat U daar zelf ook niet van overtuigd bent.

 2. R. Hoekstra schreef:

  Ik heb geprobeerd de nadruk te leggen op het zorgvuldig en verantwoord gebruik. Als de lithiumgebruiker voldoende weet hoe ermee om te gaan en zich regelmatig laat controleren, is de kans op nierschade niet groot. Wij zien zelden dat iemand echt problemen met de nieren krijgt, zonder dat sprake is van andere aandoeningen of medicijnen. Ofwel, alleen als iemand ook suikerziekte of bijvoorbeeld hart- en vaatziekten heeft of andere medicijnen gebruikt, zien we dat de combinatie met lithium wel eens te belastend is.
  Dit is onze eigen ervaring, blijkt uit ons eigen onderzoek en dit wordt bevestigd door dit artikel in de Lancet. We moeten echter voorzichtig blijven met dit soort conclusies. Ik heb mijn best gedaan dit zo genuanceerd mogelijk te melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *