lithium: laat het goed controleren !

Lithium is in veel gevallen erg effectief voor de bipolaire stoornis. De risico’s van lithium blijvens doorgaans binnen de perken, maar dit geldt alleen als het zorgvuldig wordt gebruikt. Van groot belang is dat de patient zelf goed weet hoe lithium het veiligst gebruikt kan worden, welke bijwerkingen reden tot zorg zijn, in welke omstandigheden risico’s groter zijn en dat de patient dan weet wat hij moet doen. Wij geven daarom voortdurend voorlichting over het gebruik van lithium.

Verder moet regelmatig controle van het bloed plaatsvinden. De lithiumspiegel (de concentratie van lithium in het bloed), de nierfunctie en de schildklierfunctie moeten op zijn minst met regelmaat worden nagegaan. Van belang hierbij is dat lithium wordt gemeten 12 uur na inname van de laatste tablet. Alleen zo zijn betrouwbare waarden te verkrijgen.

De laatste tijd heb ik kort achter elkaar weer een aantal mensen gezien die jarenlang lithium hadden geslikt zonder zorgvuldig te zijn gecontroleerd. Sommigen werden wel gecheckt, maar niet op de juiste wijze. Dit had voor deze personen ernstige nierproblemen tot gevolg. Bij patienten die op onze polikliniek jarenlang worden gecontroleerd, zien wij dat eigenlijk zelden of nooit omdat we al in een vroeg stadium de dosering bijstellen.

In de richtlijn staat dat de huisarts in bepaalde situaties bipolaire patienten kan begeleiden i.p.v. de psychiater. In het geval van lithium geldt dat, wat mij betreft, zeker niet. Ik zou dat bij voorkeur op een daartoe gespecialiseerde polikliniek laten controleren en bijhouden.

4 Reacties op lithium: laat het goed controleren !

 1. Jonas schreef:

  Zijn er ook ‘rode vlaggen’ waar iemand als patiënt op dient te letten die een reden zijn om een arts te contacteren?

 2. Ik gebruik depakine als stabilisator. Kan dit ook gevolgen hebben op de nier-en schildklierfunctie?

 3. R. Hoekstra schreef:

  Het belangrijkste lijkt mij dat je als patient weet wat de (eerste) tekenen zijn van een lithiumvergiftiging. Ik zal dat binnenkort nog eens op het blog plaatsen. Verder is er een aantal regels die je in acht moet nemen als je lithium gebruikt. Ook die zal ik binnenkort vermelden.

 4. R. Hoekstra schreef:

  Nee, depakine (valproïnezuur) heeft doorgaans geen invloed op de nier- en schildklierfunctie.
  Lithium is een medicijn dat door de nieren wordt verwerkt. Depakine wordt in de lever afgebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *