lithium en depakine: melding aan apotheek

Per 1 augustus 2013 geldt voor een aantal medicijnen een nieuwe regeling. Wanneer de arts een van die medicijnen voorschrijft, is hij verplicht aan de apotheek te melden wat de reden is van het voorschrijven van dat middel. Als de nierfunctie afwijkend is, moet de arts de lab-waarden ook aan de apotheker doorgeven.apotheek-logo

Voor de bipolaire patient gaat het vooral om lithium en valproaat (depakine). Op elk recept moet vanaf nu vermeld staan voor welke indicatie (in dit geval de bipolaire stoornis) dit wordt voorgeschreven. Als sprake is van een verminderde nierfunctie, moet het recept vergezeld gaan van de laatste labuitslagen. Voor het vermelden van de indicatie en het uitwisselen van de labuitslagen hoeft de patient geen toestemming te geven.

Deze regeling is ingesteld met het oog op patientveiligheid. De medicijnen waarvoor dit geldt, hebben een zogenaamde smalle therapeutische breedte of kunnen ernstige bijwerkingen geven. Een smalle therapeutische breedte wil zeggen dat het medicijn vrij precies gedoseerd moet worden. Een te lage dosis heeft geen effect en een te hoge dosis kan gevaarlijk zijn.

Ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Ik zou het vervelend vinden als patienten onnodig ongerust worden gemaakt. Op onze polikliniek worden deze medicijnen zorgvuldig ingesteld en worden de nierfuncties trouw gecontroleerd. Ik zie echter ook geregeld patienten bij wie jarenlang niets is gecontroleerd met alle gevolgen van dien. Dan is een extra controle door de apotheek best nuttig. Verder komt er opnieuw een administratieve last voor de artsen bij.gaper

2 Reacties op lithium en depakine: melding aan apotheek

  1. BA schreef:

    Ik heb nu inmiddels op mijn verzoek nav deze berichten mijn psychiater met de apotheek laten bellen en toestemming gegeven om de labwaarden door te geven. Dit had allang al geregeld kunnen zijn, mijn huisarts krijgt ook de uitslagen en ik heb toestemming gegeven voor uitwisseling van gegevens van huisarts en apotheek. De apotheek bleek na navraag een uitslag van 5 geleden te hebben vandaar mijn actie. Dus zelfs als zo’n melding verplicht is weet de apotheek nog ongeveer van niets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *