Lithium en de nieren

Lithium wordt al tientallen jaren voorgeschreven bij de bipolaire stoornis. Hoewel inmiddels vele andere medicijnen beschikbaar zijn, blijft lithium een middel van eerste keus. Maar lithium is toch slecht voor de nieren? Hoe zit dat nu?

Lithium wordt als een zout, meestal lithiumcarbonaat, ingenomen. Net als keukenzout wordt lithium hoofdzakelijk door de nieren verwerkt. Lithium heeft dus alles te maken met vocht, zout en nieren.

Lithium remt het vermogen van de nieren om afvalstoffen te concentreren, waardoor de urineproductie toeneemt. Als gevolg hiervan gaat ongeveer één op de drie lithiumgebruikers duidelijk meer plassen en, omdat hierdoor dorst ontstaat, ook meer drinken. Dit effect op de nieren is soms onomkeerbaar. Uiteindelijk kan dit zo oplopen dat de functie van de nieren te krap wordt en het beter is lithium te staken.

Het risico op nierschade is groter als de lithiumspiegel een paar keer veel te hoog is geweest (lithiumvergiftiging). Ook de combinatie met andere aandoeningen die de nieren kunnen aantasten – denk aan suikerziekte of bijvoorbeeld hoge bloeddruk – kan uiteindelijk tot problemen leiden.

Het is belangrijk regelmatig bloed te laten prikken. Daarin moet in elk geval de lithiumspiegel (de concentratie van lithium in het bloed) en de nierfunctie worden bepaald. Wanneer dit nauwkeurig wordt gedaan en de lithiumdosering deskundig wordt ingesteld, zien we in de praktijk relatief weinig problemen. Het komt niet vaak voor dat lithium gestaakt moet worden. Door de nierfunctie regelmatig te controleren, zijn we er in ieder geval snel bij zodat we voldoende tijd hebben om in te grijpen.

 

1 reactie op Lithium en de nieren

  1. Berna schreef:

    Zijn er waarden van de nierfunctie waarop je wel moet stoppen met lithium. In de richtlijn vind ik alleen een klaring van 40 en daaronder kan je beter stoppen begrijp ik. Ik ben bij nefroloog onderzocht en zit op de grens met een GFR van 35, kreat 144. Dit is volgens mij al een paar jaar zo. Hoe lang kan ik nog doorgaan of stopt de schade aan mijn nieren als ik nu wat anders dan lithium ga slikken ? En komt het dan ook echt goed met mijn nieren ? Wat moet ik vragen aan de nefroloog om een goed besluit te kunnen nemen. Ik wil liever stabiel blijven namelijk en niet ten onrechte stoppen met li.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *