lithium en de nieren

Eerder schreef ik al een stukje over de nieren bij lithiumgebruik. http://www.deltamania.nl/lithium-en-de-nieren/.

nierUit (beperkte) wetenschappelijke literatuur blijkt dat nierschade door lithiumgebruik eigenlijk vrij zeldzaam is. Denk aan 1 tot 2 % van de lithiumgebruikers. Maximaal 15 % zou wel een wat verminderde nierfunctie krijgen, maar zonder dat dit tot grote problemen leidt.
Ik heb dit onlangs samen met de nefroloog en de apotheker van het Maasstad Ziekenhuis geinventariseerd in onze eigen patientenbestanden. Vooralsnog lijkt het erop dat ook wij maar weinig nierschade zien bij mensen die vaak jarenlang lithium gebruiken.

 

1 reactie op lithium en de nieren

  1. Truus Zeegers schreef:

    Dank je voor deze info. Een aantal weken geleden werd ik weer opgeschrikt omdat iemand na jarenlang lithiumgebruik nu op zoek moest naar een donornier. Natuurlijk heb ik dit met mijn behandelaar besproken.Hij heeft me gerust kunnen stellen gezien alle info t.a.v de nierfunctie van de afgelopen jaren. Na het lezen van uw beide artikelen ben ik helemaal gerust gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *