lithium? dan wel goed ingesteld.
Veel manisch-depressieve patienten gebruiken lithium. Dit middel werkt vaak uitstekend.
Met lithium moet wel zorgvuldig worden omgegaan. Belangrijk om te weten is dat de lithiumconcentratie – wij noemen dat de lithiumspiegel – regelmatig in het bloed gemeten moet worden.
Doorgaans houden wij aan dat de waarde niet onder 0,6 mmol/l moet komen. Een lagere concentratie heeft weinig zin, meestal werkt het dan onvoldoende.
In de stabiele situatie proberen we de lithiumspiegel niet boven 0,8 mmol/l te laten uitkomen. Als iemand toch klachten houdt, van een manie of een depressie, laten we de concentratie soms oplopen tot maximaal 1,2 mmol/l. Hoger kan echt niet, omdat dat meer bijwerkingen geeft, of zelfs schadelijk kan zijn voor bijvoorbeeld de nieren.
Op onze polikliniek controleren wij iedereen minimaal 1 keer per 3 maanden. Belangrijk is verder dat bloed geprikt moet worden 12 uur na inname van lithium. Als een veel langere of veel kortere periode tussenzit zijn de concentraties niet meer betrouwbaar.
Toevallig werd ik vrijdagnacht heel ziek, braken en diaree. Ik dacht aan een voedsel
vergiftiging en omdat ik gedurende de tijd dat ik lithium gebruik een paar maal een
(bijna)lithiumvergiftiging heb opgelopen was ik meteen alert om te proberen veel
te drinken. Het hele week-end was ik heel misselijk en lag steeds maar te rillen zonder koorts. Ik heb op Internet gekeken en vond een duidelijke site van Delta over verschijnselen etc. Ik heb besloten zaterdag- en zondagavond geen Lithium
carbonaat in te nemen omdat mijn maag geen eten verdroeg. Maandagochtend gelijk huisarts en psychiater gebeld, de eerste dacht aan een heersend virus en ik
kon gelijk in zijn praktijk geprikt worden, de uitslag was in 4 uur bekend, en ik kon
weer met 1 tablet beginnen en ik kreeg Domperidom tegen misselijkheid. Inmiddels
weer beter. Wat moet je nou eigelijk in zo’n week-end doen? Naar de Huisartsen
post of is iemand van Delta telefonisch bereikbaar. Je voelt je knap alleen als je maar een beetje in je eentje moet dokteren.
Voor zover ik het kan overzien, heeft u prima gehandeld. Als u twijfelt of u een te hoge lithiumspiegel heeft, bijvoorbeeld door diarree of braken, is het verstandig om dat eerst te laten meten. Als dat niet zomaar kan, is het beter om lithium maar een keer over te slaan. Zorg er dan wel voor dat u spoedig daarna contact opneemt met uw behandelaar om afspraken te maken over bloedprikken en verder advies.
Als u ernstige klachten heeft, die zouden kunnen passen bij een lithiumvergiftiging, is het zaak om in ieder geval direct ergens bloed te laten prikken en de spiegel te laten bepalen. Als het moet, kan dat via een huisartsenpost of een spoedeisende hulp van een ziekenhuis. In Delta hebben wij nog een psychiatrische spoedeisende hulp die gebeld kan worden voor advies.
R. Hoekstra, psychiater
ik verloor een vriendin door lithium vergiftiging
ze werd maar 41 jaar oud schande dat men gewoon voorschrijft en verder nikszegt over de gevaren
deze psygiater die haar behandelde gaat gewoon door tewijl wij met dit grote verlies zitten , schande.
vreselijk dit verlies van een goede vriendin op zo een jonge leeftijd. Zelf denk ik erover te stoppen met lithium. Ik gebruik het nu een jaar maar ervaar mezelf als te depressief. Ik heb vorige week waarschijnlijk een vergiftiging gehad, wat erg gevaarlijk was. Alles is goed gegaan maar voor mij is dit middel te link. Wanneer je een dubbele dosis neem ( kan snel gebeuren )of wanneer je zoals in mijn geval te weinig drinkt dan kan het al te laat voor je zijn. Verder denk ik aan een andere diagnose voor mijn problemen. Werk aan de winkel zullen we maar zeggen. Nogmaals gecondoleerd. Groetjes