lithium bij jongeren

Op een groot Amerikaans congres over kinder- en jeugdpsychiatrie zijn 2 onderzoeken naar lithium bij jongeren gepresenteerd. De eerste liet zien dat lithium bij kinderen tussen 7 en 17 jaar oud veel beter een manie bestrijdt dan placebo. Er heerst wat twijfel of lithium ook bij jongeren goed werkt. Deze studie wijst daar in ieder geval wel op. Of ook in Nederland lithium regelmatig bij jongeren wordt voorgeschreven, weet ik eigenlijk niet.

lithium schemaIn een tweede onderzoek werd lithium gegeven aan bipolaire kinderen met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar. Op scans werd een toename gezien van de witte stof in de hersenen. De witte stof geeft vooral aan hoeveel verbindingen er zijn tussen hersencellen. Het is al langer bekend dat lithium hersenweefsel kan doen groeien en versterken. Nu blijkt dat een brein dat in ontwikkeling is, ook profijt kan hebben van lithium.
Dit is nu niet direct een reden om jongeren allemaal lithium voor te schrijven, maar het verschaft in ieder geval weer wat kennis over de werking van lithium en de oorzaak van de bipolaire stoornis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *