lithium: alleen verantwoord met zorgvuldige controle

Op 30 april jl. is een artikel van mijzelf gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De inleiding is te lezen via deze link: http://www.ntvg.nl/publicatie/lithium-alleen-verantwoord-met-zorgvuldige-controle.

Ik heb het geschreven samen met Dr. van Alphen, internist-nefroloog van het Maasstad Ziekenhuis en Dr. Bosch, ziekenhuisapotheker van hetzelfde ziekenhuis en van Delta Psychiatrisch Centrum (R. Hoekstra et al., Ned Tijdschr Geneesk 2014;158:A7207).

In het artikel geef ik nog eens aandacht aan de controles die nodig zijn bij lithium. Ik presenteer 3 patiënten bij wie serieuze problemen zijn ontstaan omdat controles niet of niet op de juiste wijze gebeurden.

Regelmatig moet niet alleen de lithiumspiegel worden gecontroleerd, maar ook bijvoorbeeld de nier- en schildklierfunctie. Verder is van belang dat bloed geprikt wordt 12 uur na inname van de laatste lithium-dosis. Een uur na het slikken of – wat dus soms gebeurt – 24 uur na inname heeft geen enkele zin. Het risico is dat ten onrechte wordt gedacht dat de bloedspiegel in orde is, terwijl in feite sprake kan zijn van gevaarlijk hoge waarden.

Eerder heb ik hier ook op gewezen in mijn blog: http://www.deltamania.nl/lithium-laat-het-goed-controleren/

5 Reacties op lithium: alleen verantwoord met zorgvuldige controle

 1. Manfred schreef:

  Het verbaast me, eerlijk gezegd, dat er artsen zijn die lithium voorschrijven en niet op de hoogte zijn van redelijk basale informatie. Moet ik denken aan huisartsen die een stabiele patiënt terugverwezen krijgen en dan maar blijven voorschrijven wat de psychiater voorschreef?

 2. anja jess schreef:

  Het is een helaas feit, de psychiater HdB uit Haarlem heeft absoluut nagelaten mijn man voldoende te laten controleren op de juiste waardes.
  In mei 2013 een zeer zware lithium vergiftiging, paar uur later in ziekenhuis en het was over en uit geweest. Nu mei 2014 nog steeds niet goed!
  Dus meten is weten!

 3. R. Hoekstra schreef:

  De meeste artsen hebben weinig ervaring met lithium. Zij komen maar af en toe patienten tegen die dit middel gebruiken. Ten eerste moet je je ervan bewust zijn dat dit middel risico’s met zich mee kan brengen. Bovendien is praktische informatie niet altijd zo heel gemakkelijk te vinden. Belangrijk is daarom vooral ook dat de patient zelf op de hoogte is van de belangrijkste bijwerkingen en risico’s. Dat kan een hoop narigheid voorkomen. Dat was min of meer de strekking van mijn artikel en dat is bijvoorbeeld een van de drijfveren achter dit blog en het voorlichtingsboekje dat ik met Hans Kamp heb geschreven.

 4. Cora schreef:

  Voorschrijvende psychiaters zijn lang niet altijd genoeg op de hoogte. Er werd bij mij wel naar de nierfunctie gekeken maar nooit naar de schildklierfunctie. Toen ik zelf eens vroeg de schildklier te bepalen i.v.m. een veel te snelle hartslag werd mij verteld dat de uitslag goed was. Toen ik na lange tijd zelf mijn medisch dossier in keek schrok ik van de veel te hoge TSH (=schildklierstimulerend hormoon) uitslag. Bij navraag waarom hier niets aan was gedaan, was het antwoord: ‘Bij jou doet dat er niet toe, want jij gebruikt al schildklierhormonen.’ De TSH uitslag wordt altijd gebruikt om de hoeveelheid schildkliermedicatie te bepalen! Ik heb hem nog wat informatie toegestuurd van de schildklierorganisatie maar hij blijft bij zijn standpunt. Informatie over het gebruik van Lithium kreeg ik niet. Het duurde even voordat ik doorhad dat er 12 uur tussen inname en bloedprikken moest zitten! Twee keer is er een speurtocht naar mij geweest toen ik vakantie had omdat de uitslagen ernstig afweken…

 5. Irene schreef:

  Ik weet uit ervaring dat de service van apothekers beroerd is als het gaat om juiste informatie. Alles dat zij doen is zeggen, we kunnen niets zeggen.

  Ook de psychiaters hebben mij als patient nooit geinformeerd over de combinatie lithium pijnstillers en dat vind ik schandalig. Op mijn vraag hoeveel Ibuprofen ik kan nemen is het een vaag verhaal. Nooit enige info ver hoe een vergiftiging te ontdekken.
  Ik ken veel meer mensen die niet verteld is dat pijnstillers niet zomaar ingenomen kunnen worden. ( Of wel verteld maar dan tijdens een manie en de eerste keer Lithium )

  Ik heb uiteindelijk zelf alles uitgezocht en het is mijn huisarts die er het meest zorgvuldig mee omgaat.

  Er wordt gewerkt aan een prikker/lithium meter voor mensen thuis en ik hoop dat dat ding snel op de markt komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *