life-chart voor de manisch-depressieve stoornis

Het is vaak niet makkelijk om precies te zeggen hoe je stemming in de afgelopen tijd is verlopen. Wanneer de diagnose nog gesteld moet worden, is het belangrijk aan te kunnen geven wanneer je manisch was en wanneer depressief. Ook wanneer je bijvoorbeeld een ander medicijn gaat gebruiken, is het goed om het effect op de stemming goed te monitoren. De life-chart is een methode die hiervoor goed gebruikt kan worden.

De zogenaamde retrospectieve life-chart is bedoeld om het beloop van de stemming in de afgelopen jaren in kaart te brengen. Met de prospectieve life-chart kan je elke dag aangeven hoe de stemming is. Als je dit langere tijd volhoudt, zie je mooi hoe de stemming is verlopen. Samen met de monitor voor de stemming, kan je bijhouden welke medicijnen je gebruikt, of er iets gebeurd is, hoeveel uur je geslapen hebt etc.

Juist voor de manisch-depressieve stoornis kunnen we dit goed gebruiken. Het is bij uitstek een aandoening met verschillende fasen. Bovendien is het vaak helemaal niet zo makkelijk om te vertellen hoe het in de afgelopen weken of maanden is gegaan. Waren er momenten van te snelle gedachten en slecht slapen, hoeveel dagen was je net wat aan de depressieve kant, sinds wanneer ben je precies somber geworden? Wij gebruiken de life-chart dan ook veel. We hebben handige boekjes hiervoor beschikbaar.

1 reactie op life-chart voor de manisch-depressieve stoornis

  1. Marcel Venhorst schreef:

    Het boekje zelf bijhouden heeft voor mij heel positief uitgepakt. Ik leer mezelf te controleren en mezelf in de gaten te houden. Met slaap, met gewicht, met middelen ( drank, drugs ). Het is makkelijker te bespreken wanneer je voor controle gesprekken moet verschijnen. Je kunt zo niks vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *