lichttherapie voor de bipolaire depressie

Lichttherapie kan soms goed werken tegen depressieve klachten, zeker als deze vooral in de donkere maanden optreden. Bij bipolaire patiënten kan het nog wel eens leiden tot hypomanische verschijnselen.

Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben bij een groep patiënten met een bipolaire depressie het effect van lichttherapie in de middag gemeten. Zij zetten de helft van de patiënten voor een ‘echte’ lichttherapie-bak, die 7000 lux uitstraalde, gedurende aanvankelijk 15 minuten, opbouwend naar 60 minuten. Zij zaten dagelijks tussen 12 en 14.30 uur in het licht. De andere helft van de patiënten zat achter rood dimlicht van 50 lux.Afbeeldingsresultaat voor lichttherapie philips

Vanaf week 4 was het verschil tussen deze groepen aanzienlijk. Ruim 68% van de mensen die echte lichttherapie hadden gekregen waren hersteld van hun bipolaire depressie, terwijl maar 22% van de mensen in de placebogroep was hersteld. Bovendien werd niemand manisch.

Lichttherapie kan zeker werkzaam zijn bij sommige depressies. Bij bipolaire patiënten is het misschien verstandig in de middaguren voor een lichtbak te gaan zitten om doorschieten naar hypomanische verschijnselen te voorkomen.
(bron: Sit et al., Am J Psychiatry, oct 2017)

3 Reacties op lichttherapie voor de bipolaire depressie

  1. Ik heb een bipolaire stoornis met de laatste 2 jaar vnl depressies. Naast mijn medicatie zit ik nu al zo’n 3 weken ’s morgens achter de lichtlamp. Ik ben voor die tijd al aardig opgeknapt na vele ECT’s maar heb soms zomaar weer hele slechte dagen. Ben ook absoluut niet bang om hypomaan of manisch te worden. En ik zou zeker stoppen als dat zo was. Ik ga elke morgen 30 min. erachter.

  2. Johan de Groot schreef:

    Dit klinkt positief, maar ik heb ook gelezen dat lichttherapie in combinatie met Lithium de lichtgevoeligheid van je ogen kan aantasten.

    Klopt dit?

  3. R. Hoekstra schreef:

    Dat is niet helemaal bekend. Mogelijk worden de ogen inderdaad iets gevoeliger voor licht door het gebruik van lithium. Er zijn wat veranderingen waargenomen bij onderzoek. In de praktijk levert het echter zelden of nooit problemen op. Lithium wordt zo vaak gecombineerd met lichttherapie, dat we veel vaker met problemen geconfronteerd zouden zijn als het werkelijk klinisch relevant zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *