lichttherapie voor bipolaire depressie

zonsterDe winterdepressie – ook wel seizoensgebonden depressie genoemd – is een speciaal soort depressie. Vaak beginnend in oktober, november, soms later in het winterseizoen. Typische kenmerken zijn vermoeidheid, een grotere slaapbehoefte en een toegenomen eetlust.

Lichttherapie werkt vaak goed tegen deze winterdepressie. Meestal 5 ochtenden achter elkaar neemt iemand, een half uur à een uur, plaats achter een speciale lichtbak, waarbij de bedoeling is dat het felle licht geheel op de ogen valt. Zonodig kan dit meerdere keren per winter herhaald worden.

Ook voor ander soort depressies kan lichttherapie geprobeerd worden. Dit werkt vaak wat minder goed dan bij de echte winterdepressies, maar kan toch zeker verbetering geven.

Lichttherapie is ook onderzocht bij de bipolaire depressie. Vaak met redelijke resultaten. Het doorschieten in een manie kan een risico zijn, net als bij antidepressiva.

Omdat lichttherapie alleen vaak niet afdoende is, zijn allerlei varianten ontwikkeld. Gedeeltelijke slaapdeprivatie, waarbij iemand een groot deel van de nacht wakker moet blijven, wordt dan bijvoorbeeld gecombineerd met lichttherapie op specifieke tijdstippen. Een heel interessante ontwikkeling.

Lichttherapie is dus zeker iets om eens te overwegen, zeker als de depressieve klachten altijd in de donkere maanden van het jaar optreden. Omdat er bij de bipolaire stoornis net iets meer risico’s komen kijken, zou ik het wel eerst goed met je behandelaar doorspreken en het goed laten controleren. Heeft iemand hier ervaring mee?

Wij bieden op onze polikliniek voor bipolaire stoornissen natuurlijk ook lichttherapie aan. http://www.deltamania.nl/aanmeldformulier-voor-de-polikliniek-voor-bipolaire-stoornisse/

Wat te denken overigens van donkertherapie voor de manie? Ook dat is serieus onderzocht.. en met succes.

4 Reacties op lichttherapie voor bipolaire depressie

 1. Toine Schoutens schreef:

  Veel informatie over lichttherapie is te vinden op de website van Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid SOLG

 2. Tigerwoman schreef:

  Ik heb zelf lichttherapie gehad maar helaas had het voor mij geen succes. werd zelfs wat hypomaan

 3. R. Hoekstra schreef:

  Dat is belangrijke informatie. Je leest meestal dat het risico op een manie heel klein is. Zelf heb ik echter ook de ervaring dat mensen die daar gevoelig voor zijn, toch echt hypomanisch kunnen worden door lichttherapie.

 4. Henk schreef:

  Ik heb ook lichttherapie in het ziekenhuis gedaan. voor 5 dagen zeiden ze. Echter na 4 dagen kreeg ik het verzoek de week daarna nog een keer 5 dagen te komen omdat het effect nog niet optimaal was. Dat verzochte ze dus iedereen. Kennelijk komt er geen hond als ze in het begin vertellen dat je 10 dagen moet komen.

  Het effect was overigens wel zeer positief. Recent zelf een lamp voor thuis gekocht. Tip; ik kreeg bij mijn huisarts een folder over lichttherapie met een kortingscode voor 20 procent. LICHTPUNT Deze is te gebruiken bij Goodlite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *