lichttherapie, midden op de dag, voor bipolaire depressie

Meestal wordt lichttherapie voor een winterdepressie vroeg in de ochtend gegeven. Voor een bipolaire depressie werkt dat niet of nauwelijks. Toch zijn mensen met een bipolaire stoornis vaak erg gevoelig voor veranderingen in licht en donker. Allerlei varianten van lichttherapie worden daarom toch onderzocht bij bipolaire patienten. Ik heb daar al veel vaker iets over geschreven (zie bijv. http://www.deltamania.nl/manisch-geen-blauw-licht/ en http://www.deltamania.nl/lichttherapie-voor-bipolaire-depressie/.

blauwlichtOnlangs is een onderzoek gepresenteerd onder 93 bipolaire patienten. De helft ging gedurende 6 weken, dagelijks, midden op de dag, drie kwartier tot een uur achter een lichtbak zitten. De andere helft kreeg even vaak gedimd, rood licht.

Het resultaat was overduidelijk: 56% van de lichttherapie groep herstelde, tegen maar 14% van de roodlicht groep. Ook sliepen zij beter en hadden zij minder zelfmoordgedachten.

Dit is een wel heel opvallend resultaat, dat zeker nader onderzoek verdient. In elk geval lijkt het voor bipolaire patiënten een goed idee lichttherapie midden op de dag te geven in plaats van vroeg in de ochtend.

(poster van Sit et al., Pittsburgh, Annual Scientific Meeting van Society of Biological Psychiatry)

1 reactie op lichttherapie, midden op de dag, voor bipolaire depressie

  1. Suus schreef:

    Kunt u mij vertellen welk onderzoek dit is? Dan kan het mogelijk voorleggen aan mijn psychiater. Ik doe het zelf in de ochtend, maar met weinig resultaat. Ik hoor het graag van u.

    Mvg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *