ketamine voor de bipolaire depressie?

Ketamine was deze week wereldwijd in het nieuws. Op dit moment is een groot psychiatrie-congres aan de gang in San Francisco. Daar zijn nieuwe onderzoeksresultaten gepresenteerd over ketamine door James Murrough, MD, van de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai in New York .

Eerder heb ik al iets vermeld over ketamine op dit blog. Eigenlijk is er niet wezenlijk iets veranderd sinds dat bericht.

Dit nieuwe onderzoek werd verricht bij 74 mensen met een moeilijk behandelbare depressie. De helft kreeg 1 x intraveneus ketamine en de andere helft kreeg 1 x intraveneus midazolam. Alle mensen die ketamine kregen verbeterden snel van hun depressieve klachten. Ook na 7 dagen waren zij nog beter dan de mensen die midazolam kregen.

Lastig blijft dat het intraveneus toegediend moet worden. Verder is vooral de vraag hoe dit gunstige effect vastgehouden kan worden. Door het kortdurende effect is de bruikbaarheid op dit moment nog beperkt.

Ketamine is vooralsnog nauwelijks onderzocht specifiek voor de bipolaire stoornis. Ik ken een klein recent onderzoek bij 12 kinderen van 6 tot 19 jaar (Papolos et al, Journal of Affective Disorders, 2013). Zij kregen ketamine via een neusspray. Verschillende symptomen van depressieve en manische aard klaarden snel op en dit effect hield 3 tot 7 dagen aan.

De groep is te klein om hieruit conclusies te trekken. Bovendien wordt de diagnose bipolaire stoornis bij kinderen in de Verenigde Staten gemakkelijker gesteld.

Ketamine is eigenlijk al lang bekend is. Het wordt in de anaesthesie gebruikt om pijn te onderdrukken. Ook wordt het als drugs gebruikt omdat het verdovend werkt en in hogere doseringen is het bewustzijnsverruimend.  Regelmatig ketaminegebruik als drugs heeft als risico o.a. dat het het geheugen kan aantasten.

Steeds meer berichten verschijnen over de toepassing van ketamine bij depressies. Naar mijn idee is nog een lange weg te gaan voor dit in de praktijk kan worden toegepast. Het is belangrijk dat men het voor elkaar krijgt dat het effect langer dan een week aanhoudt. Ook moet meer bekend worden over bijwerkingen en risico’s. Toch is het veelbelovend. We moeten het zeker in de gaten houden.

2 Reacties op ketamine voor de bipolaire depressie?

  1. Jonas schreef:

    Zou het een alternatief voor ECT zijn? Houdt ook niet erg lang aan, en is ook een ziekenhuissituatie.

  2. R. Hoekstra schreef:

    Dat zou zomaar kunnen. Echter, dat is nog lang niet het geval. Met ECT is al jarenlang veel ervaring opgedaan. We weten zo ongeveer wel wat de voor- en nadelen zijn en voor welke patienten dit goed werkt. Dat is met ketamine nog lang niet het geval. Nog heel veel meer onderzoek is nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *