informatie over manisch depressieve stoornis

Als de diagnose bipolaire stoornis is gesteld, heb je behoefte aan veel informatie. Wat houdt ‘manisch depressief’ nu precies in? Hoe ontstaat het? Welke medicijnen zijn beschikbaar? Wat kan je er verder aan doen?

Hoe meer je er van af weet, des te beter kan je ermee omgaan. Kennis komt dus ook de prognose ten goede.

Ook familie, vrienden en collega’s gaan vaak driftig op zoek naar informatie.

Wij doen er daarom van alles aan om patienten en hun omgeving uitgebreid voor te lichten.

Wij geven regelmatig cursussen (zie:http://www.deltamania.nl/psychoeducatiecursus/) met dit doel. Dit blog is een poging om voortdurend verse informatie te geven.

Al jaren ben ik ook betrokken bij het boek ‘Manisch depressief. En nu?’ uit de serie Spreekuur Thuis. Oorspronkelijk is dit voorlichtingsboek geschreven door Hans Kamp. Later ben ik door hem gevraagd mee te schrijven aan nieuwe delen. Sinds hij in 2007 is overleden, houd ik de teksten voor nieuwe drukken bij en voeg ik nieuwe ontwikkelingen toe. Het is nog steeds een heel aardig boekje. Geregeld hoor ik positieve reacties. Het is een van de meest gewilde boeken uit de serie Spreekuur Thuis.

Een volger van dit blog schreef er ook positief over op zijn eigen blog: http://www.tweepolig.nl/blog/tag/rocco-hoekstra/.

Het boek verdient best wat reclame. Ik word er niet rijk van, maar ik vind het wel belangrijk dat patienten en betrokkenen over zoveel mogelijk informatie beschikken. Daarom dit bericht. Zie voor meer informatie: http://www.spreekuurthuis.nl/themas/manisch_depressief_en_nu/introductie

2 Reacties op informatie over manisch depressieve stoornis

 1. De informatie over bipolariteit is enorm versnipperd en het aangewezen orgaan is oubollig en wordt je depressief van. Het is goed dat het er is, maar kan moderner en scherper. Met een aantal medepatienten zijn wij een stichting begonnen om positief met onze ziekte om te gaan. Orange Monday. Het is bijvoorbeeld schrijnend dat voor een boek als dat van Yvonne Floortje niemand te vinden was in NL. Daarnaast is de behandeling van bipo in Nederland niet altijd gestoeld op de meest moderne inzichten. Ook qua e-health probeert elke instelling het wiel uit te vinden. Jammer. Voor de kennisbank is er nog veel werk te verrichten, echter medicatie is niet altijd het wondermiddel. De kennis van de fysiologie is een onder geschoven kindje. Bipolariteit is een containerbegrip wel geldt voor elke bipolaire patiënt de RRR regel Rust, Reinheid en Regelmaat daar komt voor mij de vierde R bij. Relatie. Met name in de depressie en de manie verliest de patiënt de relatie met zich zelf en zijn directe omgeving.

  Jeroen van der Veen
  Bestuurslid Orange Monday
  0621582649

 2. r. hoekstra schreef:

  Klinkt als een mooi initiatief! Houdt ons op de hoogte.

  Ik ben het met je eens dat een boekje met informatie een klassieke manier is om informatie te geven (oubollig zou ik het niet noemen). Er blijkt echter nog altijd veel behoefte aan, ook in deze tijd van internet en sociale media.Een veel meer interactieve vorm spreekt mij zeer aan – dit blog is daar een voorzichtige poging toe – maar patienten moeten dan zelf ook initiatieven nemen. Niet iedereen wil dat of is daartoe in staat.

  Ik ben wel benieuwd wat je in gedachten hebt met de ‘meest moderne inzichten’. Ik heb de indruk dat alle erkende bipolaire poliklinieken in Nederland (aangesloten bij het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen) volgens de laatste stand van zaken behandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *