in de serie ‘beroemdheden met een bipolaire stoornis’: Nina Simone

Nina Simone is wereldberoemd geworden als pianiste en zangeres. Zij speelde allerlei genres: soul, jazz, blues, pop. In een lange carriere heeft zij grote hits gekend. Misschien is de bekendste in Nederland ‘My baby just cares for me’, omdat deze nog niet zo heel lang geleden opnieuw is uitgebracht.

ninasimonemissEigenlijk had zij klassiek pianiste willen worden, maar zij werd in die tijd, als zwarte jonge vrouw, niet toegelaten tot het conservatorium. Misschien omdat zij de rassenscheiding zo duidelijk aan den lijve had ondervonden, was zij in de jaren vijftig en zestig fervent voorvechter van de rechten van de zwarte inwoners van de Verenigde Staten. Haar woede over de misstanden van die tijd – de tijd van Martin Luther King en Malcolm X – kwam bijvoorbeeld tot uiting in haar beroemde song ‘Mississippi Goddam’.  Ook tijdens optredens kon zij hele tirades houden en oproepen tot verzet.

Prive had zij een zwaar leven. Zij is jarenlang getrouwd geweest met een gewelddadige man. Bovenal heeft zij lange periodes gekend met diepe somberheid. In de jaren ’60 is zij daarvoor zelfs opgenomen geweest op een psychiatrische afdeling. Ook had zij regelmatig enorme woedeuitbarstingen, waarmee zij iedereen in haar omgeving bang maakte. Haar dochter is daar veelvuldig slachtoffer van geworden. Uit de jaren ’70 zijn talloze anekdotes bekend, waaruit blijkt dat Nina Simone regelmatig in de war was.

Nina Simone had een bijzondere band met Nederland. Zij heeft hier vaak opgetreden en een van haar vaste begeleiders was een Nederlander, Gerrit de Bruin. Begin jaren ’80 is bij haar de diagnose bipolaire stoornis gesteld. Dat was in die tijd minder gangbaar dan tegenwoordig. Zij is daarvoor behandeld door een Nederlandse psychiater, die haar Trilafon voorschreef. Dit is een antipsychoticum, dat tegenwoordig niet zo vaak meer wordt voorgeschreven.

Door deze behandeling is zij wat stabieler geworden, maar zij heeft vaak geklaagd over gevoelsarmoede door de medicijnen, waardoor zij vond dat zij muzikaal minder presteerde. Zij heeft echter tot op hoge leeftijd succesvol opgetreden. In 1998 stond zij op het podium met Michael Jackson en Nelson Mandela. In 2001 hield zij nog een tirade tegen het presidentschap van George Bush, waarna zij opnieuw ‘Mississippi Goddam’ zong. In 2003 overleed zij in Frankrijk aan de gevolgen van borstkanker. ninasimone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *